Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

25 januari 2001 door Jeroen Aarssen

Vertrek naar het buitenland - hoe pak je dat aan? (alle lftd.)

Deze keer twee vragen tegelijk, die beide op hetzelfde neerkomen: "Hoe bereid je je voor op een vertrek naar het buitenland?"

Vraag 1

Wij gaan binnen nu en een half jaar verhuizen naar Australië met ons gezin, inclusief drie kinderen (van 6, 4 en 1½ jaar oud). De oudste twee (beide meisjes) zitten in Nederland al op school: in groep 1 en groep 3.

Mijn vraag: hoe kunnen wij voor hen de overgang naar een nieuwe Engelstalige school zo soepel mogelijk laten verlopen? N.B. in Australiê loopt het schooljaar van februari tot en met december, dus niet parallel aan het schooljaar in Nederland.

Vraag 2

Binnenkort verhuizen wij tijdelijk (voor 2½ jaar) naar de VS. Onze kinderen zijn 6 en 4 jaar. Graag advies hoe een nieuwe taal te introduceren.

Antwoord

Twee vragen over een geplande verhuizing naar het buitenland, met min of meer dezelfde strekking: Hoe pak je het aan om je kinderen de nieuwe taal (in beide gevallen het Engels) te leren. Ik beantwoord de vragen dan ook in combinatie.

De overgang van de school in Nederland naar een nieuwe school waar alleen maar Engels wordt gesproken, zal groot zijn. Opeens valt voor de kinderen de grote zekerheid weg dat ze de leerkrachten en de andere kinderen kunnen verstaan en met ze kunnen spreken.

Toch is de ervaring dat kinderen zich heel snel aanpassen aan zo'n nieuwe situatie. Spelenderwijs wordt de nieuwe taal, die ze overal om zich heen horen, opgepikt. En hoe jonger de kinderen zijn, hoe sneller de overgang verloopt.

Af en toe een woordje

Het is niet nodig dat u zelf Engels gaat spreken tegen uw kinderen, maar u kunt ze nu al wel voorbereiden op de nieuwe situatie. Noem af en toe het Engelse woordje voor een voorwerp of een handeling. Ga daarmee door als u merkt dat uw kinderen dat leuk vinden, maar dwing ze vooral niet ("Oh nee, daar heb je mama weer...).

Cd-rom voor de oudste kinderen

Voor de oudste kinderen kunt u een CD-ROM aanschaffen of lenen in de bibliotheek, met eenvoudige oefeningen Engels, zoals "Let's go surfing", of een boekje als "Je eerste 150 Engelse zinnen" van Angela Wilkes (met veel kleurenfoto's).

Leuk tijdschrift

U kunt ook (via school) een abonnement nemen op de "Hello You". Dat is de Engelse variant van de "Taptoe", een blad dat in de hoogste groepen van de basisschool wordt gelezen. U kunt "Hello you" natuurlijk ook lenen in de bibliotheek.

Thuis engels praten mag (soms)

Als u in eenmaal in Australië of Amerika woont, kunt u alsnog besluiten om thuis Engels te praten. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen heel snel overschakelen naar de taal van hun nieuwe land (wat wel eens verklaard wordt door de sterke handelsgeest). Doe dat echter alleen als uw Engels goed is.

Is uw Engels niet zo goed, dan is het af te raden om deze taal met uw kinderen te praten. Hou het dan gewoon bij Nederlands en sta versteld van de snelheid waarmee kinderen zich een tweede taal eigen maken.

Succes!