Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 oktober 2007 door Frea Kruisinga

Vervroegde puberteit - standaard een MRI-scan? (6 jr)

Mijn dochter is 6 jaar en heeft borstontwikkeling en schaamhaarontwikkeling. Ze meet 130 cm en weegt 31 kg. Ik ben doorverwezen naar de kinderarts.

Waarschijnlijk heeft ze pubertas praecox [vervroegde puberteit - red.]. Nu lees ik overal dat er een MRI-scan wordt gemaakt. Is dit in alle gevallen nodig?

Antwoord

Bij meisjes is sprake van een te vroege puberteit als die begint vóór de leeftijd van 8 jaar. Een normale puberteit begint doordat er in een deel van de hersenen (de hypothalamus) een hormoon wordt afgescheiden (het GnRH) dat aan het lichaam het sein geeft om geslachtshormonen te gaan maken (oestrogeen bij meisjes, testosteron bij jongens). Voor die tijd zijn deze hormonen slechts in onmeetbare hoeveelheid aanwezig.

Bij uw dochter lijkt er dus sprake te zijn van een op gang komende puberteit. Dat is reden om verder onderzoek te doen. In de eerste plaats zal worden onderzocht of er inderdaad sprake is van een 'echte' puberteit (dat wil zeggen: de puberteit die vanuit het hoofd wordt aangestuurd).

Meestal wordt er geen oorzaak gevonden en lijkt de puberteit 'gewoon' vroeg te beginnen. Dan is er dus sprake van natuurlijke variatie. Er kunnen echter ook afwijkingen in de hersenen zijn, zoals een aangeboren hersenafwijking, een hersentumor, een waterhoofd, of ernstig hersenletsel. Daarom wordt er – als er inderdaad sprake is van een echte beginnende puberteit – een MRI van het hoofd gemaakt.