Home » Vraagbaken » Vlekjes na antibiotica kuur wat is dat en mogen we op kraambezoek

Vlekjes na antibiotica-kuur, wat is dat? En mogen we op kraambezoek?

Door:

Fleur de Lorijn

Mijn zoon van 5 heeft vorige week een keelontsteking gehad. Sinds 2 dagen is de antibiotica-kuur klaar. Nu krijgt hij ineens lichtrode, jeukende vlekjes op zijn voeten. De vlekjes worden steeds vuriger en verspreiden zich over zijn hele lichaam. Hij is er verder niet ziek van.

Wat kan dit zijn en is het besmettelijk? Kunnen we morgen op kraamvisite? De baby is dan 5 dagen oud.

Antwoord: 

Waarschijnlijk is er sprake van een allergische reactie op het antibioticum dat hij gekregen heeft. Amoxicilline (de eerste keus bij een keelontsteking) is daar bekend om.

De uitslag is niet besmettelijk en verdwijnt vanzelf. Als uw zoon niet ziek is en geen koorts heeft, kunnen jullie gewoon op kraamvisite.

Fleur de Lorijn

is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).

Naschrift: 

Er is in dit geval dus geen medische reden om niet op kraamvisite te gaan. Maar wat ons betreft wel een sociaal-emotionele. We adviseren altijd om niet met zieke kinderen, of kinderen die net ziek zijn geweest, op bezoek te gaan bij een pasgeboren baby (deze is nog niet eens een week oud!), uit respect voor de kraamvrouw.

Een kersverse moeder kan namelijk knap zenuwachtig worden bij het idéé alleen al, dat haar baby wel eens besmet zou kunnen worden. En dat wil je haar toch niet aandoen. Rationele argumenten ("Het kan geen kwaad hoor") doen er niet zo veel toe, omdat een geboorte nu eenmaal een en al emotie is.

Lees verder