19 juni 2009 door Frea Kruisinga

Vliegen met een baby - bestaan er oordopjes voor baby's? (5 mnd)

We gaan volgende maand op vakantie met het vliegtuig. Mijn vraag is of er ook oordopjes zijn voor baby's van 5 maanden. Of wat kan ik anders doen?

Antwoord

Eerlijk gezegd zie ik weinig heil in oordopjes. Volgens mij doen die niet zo veel.

Bij het klimmen en dalen verandert de luchtdruk in de cabine, terwijl de druk in het middenoor in eerste instantie gelijk blijft. Ten opzichte van de buitenlucht ontstaat er dus een overdruk in het middenoor – waardoor het trommelvlies bol gaat staan – of een onderdruk, waardoor het trommelvlies hol gaat staan. Dat kan behoorlijk pijn doen.

In principe worden luchtdrukverschillen gecompenseerd via de buis van Eustachius. Dat is een verbinding tussen het middenoor en de neusholte. Maar als die dicht zit, blijft er voor langere tijd een (relatieve) overdruk of onderdruk in het middenoor ontstaan. Met name bij kinderen werkt de buis van Eustachius vaak wat minder effectief, zeker als het kind verkouden is.

De standaard-oplossing is slikken, kauwgom kauwen, of gapen. Daarmee help je de buis van Eustachius om zich te openen. Je kunt ook proberen om de oren te klaren, zoals duikers dat doen. (Klaren is 'snuiten' terwijl je je neus dicht houdt, om de druk in het middenoor op te voeren.) Overigens is klaren wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Op duikforums lees je bijvoorbeeld hoeveel moeite veel beginnende duikers daarmee hebben.

Bij een baby komt alleen 'slikken' in aanmerking. Geef uw kind dus de borst of een speen of een fles bij de start en zodra de landing wordt ingezet.

Let op: als er sprake is van een oorontsteking (middenoor-infectie), overleg dan met uw huisarts of vliegen in dat geval wel verantwoord is. Het is natuurlijk vervelend als uw vakantie daardoor in het water valt, maar nog veel vervelender is als de oren van uw kind blijvende schade oplopen.

Lees ook: