1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Voorbereiding op besnijdenis

Hoe vertel ik mijn kind van 7 jaar wat besnijdenis is, en waarom dit moet gebeuren? Zijn voorhuid is te nauw en dus moet hij eraan geopereerd worden.

Antwoord

Een kind waarbij operatief de voorhuid wordt verwijderd, moet hierop worden voorbereid (als het tenminste oud genoeg is om zo'n uitleg te begrijpen). Dat is nodig bij elke operatie, maar een operatie aan een dergelijk orgaan ligt wat gevoeliger.

Vertel hem dat er een stukje huid wordt weggehaald door de dokter. "Daar voel je helemaal niets van, want de dokter zorgt ervoor dat je voordat hij begint helemaal niets meer voelt." (U zult moeten informeren wat voor narcose hij krijgt). "Daarna als je weer wakker wordt (of: als de prik is uitgewerkt), voel je een beetje pijn bij je piemel maar dat gaat weer over."

Waarom

Verder is het goed om uit te leggen waarom hij geopereerd moet worden (pijn bij het plassen, ontsteking onder de voorhuid, enz.) en dat zo'n operatie zijn piemel dus beter maakt.

U kunt ook vertellen dat er veel jongens en mannen zijn bij wie dit gebeurd is, zodat hij zich niet alleen voelt.

Bij veel jongens gebeurt het vanwege hun geloof (joods of islamitisch); soms kort na de geboorte, soms wat langer erna.

Bevredigend seksleven

Vertel ook dat na de operatie zijn eikel altijd te zien is. Dat kan een beetje een raar gevoel geven, maar ook dat wordt minder. In principe kan hij later als volwassenen man net zo'n bevredigend seksleven hebben als een onbesneden man. Zijn piemel is dan net zo gezond en kan net zo veel als een onbesneden piemel. Alleen is het schoonhouden van een besneden piemel iets makkelijker. En schoonhouden is iets wat elke jongen vanaf de puberteit (ongeveer 12 jaar) elke dag moet doen, omdat zich dan smegma gaat ontwikkelen, wat verwijderd moet worden om infectie te voorkomen.

Meestal vanzelf

Een te nauwe voorhuid bij een jongetje hoeft trouwens zelden operatief verholpen te worden, omdat in bijna alle gevallen, de voorhuid vanzelf gaat oprekken vanaf de puberteit (door handmatige masturbatie).