28 mei 2010 door Fleur de Lorijn

Voortdurend moeite met poepen - wat kunnen we nog doen? (4 mnd)

Mijn zoon is nu bijna 4 maanden oud en wil niet zelfstandig poepen. Hij wil dan niet drinken en huilt erg veel.

Om de 24 uur helpen we hem, omdat hij dan last heeft van krampen. De ontlasting die er dan uitkomt, is erg verschillend van consistentie. De ene keer erg klei-achtig en slijmerig, de andere keer waterdun.

Hierdoor slaapt hij ook overdag erg slecht en wordt hij naarmate de dag vordert steeds vechteriger (met zichzelf). Uiteindelijk is het letterlijk krijsen wat hij doet.

We hebben al van alles geprobeerd: inbakerdoek, venkelwater, het boek "Rust en regelmaat", Difrax flessen, extra water bij voeding, Infacol, osteopaat, huisarts, kinderarts...

Van de kinderarts gekregen we andere voeding (pepti) voor de koemelkallergie en ook nog maagzuurremmers (Zantac) voor de reflux.

Alles lijkt maar kort of vrijwel niet te werken.

Wie heeft er eindelijk een tip die echt werkt?

Antwoord

Wat u beschrijft, kan meerdere oorzaken hebben. Onder andere: reflux, koemelkeiwitallergie, of obstipatie (verstopping). Meestal is het nog best moeilijk om te achterhalen wat nu precies de werkelijke oorzaak is.

Uit uw verhaal begreep ik dat een mogelijke gastro-oesofageale reflux behandeld is met Zantac. En dan een mogelijke koemelkallergie behandeld is met pepti-voeding. Als die problemen daadwerkelijk aan de orde waren, dan zouden de behandelingen effect gehad moeten hebben, maar dat is niet het geval.

Dan zou het dus obstipatie kunnen zijn. Bij zuigelingen is dat te herkennen aan een combinatie van symptomen:

  • een lage ontlastingsfrequentie;
  • harde ontlasting;
  • rood aanlopen en huilen rond het moment van ontlasting.

Uw zoon heeft weliswaar niet altijd harde ontlasting, maar het huilen rond het moment van poepen, en het feit dat hij alleen met hulp kan poepen, lijkt toch in de richting van obstipatie te wijzen.

De eerste behandeling bij obstipatie is extra water bij de voeding. Maar meestal heeft dat niet voldoende effect, zoals u zelf al gemerkt heeft.

Een nieuwe ontwikkeling is het toevoegen van prebiotica en/of probiotica (wat ook in Yakult etc. zit) aan de voeding, voor een gunstig effect op de spijsvertering. Sommige flesvoedingen voor zuigelingen bevatten dit soort pre- en/of probiotica. U zou dat eens kunnen proberen.

Als deze eenvoudige leefregels onvoldoende resultaat hebben, moet er alsnog met laxeermiddelen worden gestart. Ik zou dan in overleg met de huisarts beginnen met lactulose. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting sneller de darm passeert, zodat uw zoon spontaan gaat poepen.

Een waarschuwing tot slot: u zei dat u uw zoon "helpt". Ik weet niet hoe u dat doet, maar dagelijks een thermometer naar binnen brengen is in ieder geval niet aan te raden, omdat daardoor een slijmvliesbeschadiging kan ontstaan. Een beetje masseren over de buik (ronddraaiende bewegingen met de klok mee) kan echter geen kwaad.

Lees ook: