28 mei 2003 door Diederik Bosman

Vroeger reflux en nu nog steeds buikpijn. Hoe kan dat? (3½ jr)

Mijn zoontje (inmiddels 3½ jaar) heeft als baby reflux gehad. Op dit moment heeft hij hier geen last meer van, tenminste, hij houdt zijn eten binnen. Maar nu klaagt hij al heel lang over buikpijn. De buikpijn ontstaat zomaar, en kan ook zo weer weg zijn.

Als ik vraag waar de pijn zit, wijst hij vaak ter hoogte van de slokdarm, maar ook gewoon op zijn buik.

Mijn vraag is of er meer bekend is over reflux-baby's op latere leeftijd. Kunnen er nog klachten blijven, zoals buikpijn of maagzuur?

Antwoord

Wat u beschrijft, kan nog steeds een vorm van reflux zijn. Het kan, maar het hoeft niet. Hieronder zullen we uitleggen hoe dat zit.

Zoals u weet, is de oorzaak van reflux het terugstromen van zure maaginhoud naar de slokdarm. Het maagzuur zorgt voor pijnklachten, en soms stroomt de maaginhoud zo ver terug, dat het kind ervan moet spugen.

Bij jonge baby's komt reflux veel voor, omdat de spier die de slokdarm van de maag afsluit, nog niet maximaal op krachten is. Reflux bij baby's gaat dan ook vaak over nadat die spier zich beter heeft ontwikkeld, of als het kind (ook) vaste voeding krijgt.

Bij sommige kinderen gaat het echter niet over (al komt dat weinig voor). Bij dergelijke kinderen kan de reflux zich dan uiten als buikpijn, terwijl het spugen (wat eigenlijk een heel sterke vorm van reflux is), wel is verminderd. Met andere woorden: er kan nog steeds sprake zijn van reflux.

Let op: buikpijn kan ook tal van andere oorzaken hebben dan reflux. Het is dus heel goed mogelijk dat er nu iets anders aan de hand is wat buikpijn geeft.

Het advies zou in dit geval kunnen zijn om – gezien de reflux-voorgeschiedenis – ook nu een proefbehandeling tegen reflux te geven en te kijken wat er gebeurt. Dit moet natuurlijk wel in overleg met uw dokter gebeuren.