Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

16 december 2005 door Merit Tabbers

Waar komen al die blaasontstekingen toch vandaan? (2 jr)

Mijn dochter van 2 jaar heeft dit jaar alweer haar zoveelste blaasontsteking. Een paar maanden geleden is zij uitgebreid onderzocht; er zijn toen geen afwijkingen gevonden aan haar blaas of haar nieren.

Waarom dan toch iedere keer een blaasontsteking? En moet je dan echt iedere keer antibiotica geven, terwijl er geen afwijkingen zijn gevonden?

Antwoord

Ik begrijp uw vraag heel goed. Aan de ene kant is het natuurlijk fijn dat er geen anatomische afwijkingen bij uw dochter zijn gevonden waarvoor ze misschien geopereerd had moeten worden. Maar aan de andere kant blijft het probleem gewoon bestaan. Dat is minstens zo vervelend.

Een mogelijke reden voor het ontstaan van blaasontstekingen kan zijn dat er via de poep een bacterie naar binnen komt, die de urinewegen infecteert. Bij kinderen die al zindelijk zijn, komt dat vaak door een verkeerde afveegmethode; ze vegen dan 'van achteren naar voren' in plaats van omgekeerd, waardoor bacteriën uit de poep een urineweginfectie kunnen veroorzaken.

Ik neem echter aan dat uw dochter nog luiers draagt (anders is ze wel heel snel): meer dan enkele malen per dag verschonen en op de juiste manier afvegen (van voren naar achteren) kunt u nu niet doen. Zodra ze zindelijk is, kunt u haar de juiste afveegmethode leren. Hopelijk heeft ze dan minder (of zelfs geen) blaasontstekingen meer.

Tenslotte uw vraag over de antibiotica. Inderdaad zal elke blaasontsteking bij uw dochter met antibiotica behandeld moeten worden, aangezien het gewoon niet uit zichzelf overgaat. Sterker nog: als je het niet behandelt, kunnen er heel vervelende complicatie optreden, met uiteindelijk schade aan de nieren tot gevolg! Ik wens u veel sterkte.

Lees ook: