28 maart 2003 door Diederik Bosman

Waar komen die blauwe plekken vandaan? (2 jr)

Mijn zoontje van 22 maanden heeft enkele weken geleden 6 dagen koorts gehad zonder verdere klachten. Sindsdien heeft hij veel last van blauwe plekken: op zijn scheenbenen en op zijn onderarm.

De blauwe plekken beginnen als lichtblauwe puntjes, die een dag later flinke blauwrode plekken zijn. Na een dag worden de plekken bruinig en verschijnen er nieuwe roodblauwe plekken. Vanavond ontdekte ik voor het eerst een blauw puntje op zijn borst en een op zijn rug. Ook op de onderarm is er een plek bijgekomen.

Mijn zoon is verder niet ziek, maar lijkt wel iets eerder vermoeid. Hij heeft altijd al onder de blauwe plekken op zijn scheenbenen gezeten, maar dit ziet er toch anders uit. Weet u wat dit kan zijn?

Antwoord

Wat u beschrijft wijkt af van datgene wat normaal is, en moet beslist verder uitgezocht worden.

De neiging om zo snel zoveel blauwe plekken te krijgen, heeft vaak te maken met een stollingsprobleem, waarbij het lichaam niet in staat is om kleine bloedingen – die ontstaan kunnen zijn door een aanraking – meteen 'dicht te plakken'.

Zo'n stollingsprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Welke het is, moet nader worden onderzocht. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met de bloedplaatjes (thrombocyten) of met het stollingssysteem zelf. Ook zou er sprake kunnen zijn van een kwaadaardige aandoening, zoals leukemie. In het laatste geval zouden er overigens nog meer klachten moeten zijn, zoals vermoeidheid (wat u wel noemt) en gewichtsverlies (wat u niet noemt).

Kortom: snel naar de huisarts of een kinderarts voor nader onderzoek.

Lees ook: