Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 april 2008 door Frea Kruisinga

Waar komen die donkere wallen vandaan? (7 jr)

Mijn zoon van 7 heeft donkere wallen onder zijn ogen. Hij slaapt goed (minstens 10 uur per dag) dus daar komt het niet van.

Komt het misschien doordat hij te veel kracht zet op zijn ogen als hij huilt? Of is dit iets erfelijks? Want zowel zijn vader als ik hebben dit vrij snel!

Ik zou graag willen weten of ik er iets aan kan doen. Bijvoorbeeld veel laten drinken of er crème op smeren?

Antwoord

De huid rond de ogen is dun en kwetsbaar. Daardoor kunnen daar makkelijk bloedvaatjes stuk gaan, bijvoorbeeld na een klap of een stoot, met het bekende 'blauwe oog' als gevolg. Dat is natuurlijk iets anders dan wallen, maar het zegt wel iets over de aard van dat gebied.

Oorzaken voor donkere wallen kunnen zijn:

  • slecht slapen (wat bij uw zoon dus niet het geval is);
  • veel wrijven in de ogen;
  • allergieën (wat ook vaak gepaard gaat met veel wrijven);
  • uitdroging.

U opperde om uw zoon meer te laten drinken. Op zich is dat niet eens zo'n geen gek idee, vanwege de wallen die kunnen ontstaan wanneer kinderen uitgedroogd zijn. Maar mensen die van nature een bleke huid hebben, hebben vaak ook eerder donkere wallen, doordat de bloedvaten beter zichtbaar zijn. Dat is geen echte (medische) 'oorzaak' maar wel een verklaring.

U vertelde dat u en de vader van uw zoontje het ook hebben. Hoogstwaarschijnlijk is het dus iets wat bij uw zoontje (en zijn familie) hoort, zonder dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Een echte remedie is er dan ook niet.