30 augustus 2001 door Diederik Bosman

Waardoor kan een fontanel bol gaan staan? (4 mnd)

Mijn dochter van 4 mnd had vorige week koorts, gaf over en had een bolle fontanel. Ik werd door de huisarts verwezen naar een kinderarts. Het was gelukkig geen hersenvliesontsteking, na een paar dagen waren de ziekteverschijnselen verdwenen. Wat kan een andere reden zijn waarom een fontanel bol gaat staan? Linda

Antwoord

Allereerst moet gezegd worden dat het beoordelen van de fontanel niet gemakkelijk is, en dus gemakkelijk tot foutieve conclusies kan leiden. In het algemeen wordt een fontanel bol als de druk in het hoofdje groter wordt.

Huilen en spugen

Dit klinkt alamerend maar is het meestal niet. De meest voorkomende oorzaak van een bolle fontanel is namelijk: het huilen van het kind. Een goede beoordeling van de fontanel kan dus eigenlijk niet als het kindje huilt, want zodra het kindje huilt staat de fontanel bol.

Ook tijdens het spugen kan de fontanel bol staan.

Daarnaast zijn er kinderen waarbij de fontanel een beetje bol staat zonder aanleiding.

Ook gevaarlijke oorzaken

Er zijn echter ook gevaarlijke oorzaken van een bolle fontanel. De belangrijkste daarvan is inderdaad hersenvliesontsteking. Dit moet dan ook altijd in geval van twijfel worden uitgesloten door middel van een zogenaamde ruggeprik.

Een andere – veel minder vaak voorkomende – oorzaak van een bolle fontanel, waarbij er ook schadelijke effecten ontstaan, is een verhoogde hersendruk door een belemmering in de afvoer van het hersenvocht (het zogenaamde 'waterhoofd').

Waterhoofd

Bij een waterhoofd staat de fontanel ook bol maar neemt tevens de schedelomtrek in korte tijd te snel toe. Het komt dus vaak niet alleen als bolle fontanel aan het licht, maar meestal ook door de erg grote toename in schedelomtrek.

Indien in uw geval hersenvliesontsteking is uitgesloten, en de schedelomtrek normaal is (en ook normaal toeneemt), zou ik mij dus niet al te veel zorgen maken.

Helemaal gerust kunt u echter pas zijn als de fontanel weer normaal is geworden.

Lees ook: