Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

2 april 2010 door Nanny Gortzak

Waarom drinkt mijn kind opeens zo onrustig? (4½ mnd)

Mijn zoontje is 4½ maand oud en krijgt 4 à 5 voedingen per dag. Eerst lag hij rustig te drinken (ik voed liggend), ongeveer 30 à 40 minuten per voeding. Maar nu is het vaak zo dat hij al na 5 of 10 minuten zijn gezicht wegdraait, met zijn armen gaat zwaaien, gaat trappelen met zijn benen, etc. Soms hapt hij weer, laat weer los, hapt weer, etc. Hij klemt ook vaak mijn tepel tussen zijn kaken en wil die als het ware meenemen als hij wegdraait.

Een aantal weken geleden had hij per keer voldoende aan 1 borst. Nu voed ik beide borsten omdat ik het idee heb dat hij te weinig krijgt; dat de borst leeg is, zeg maar. Eerder sliep hij ook ca. 10 - 12 uur per nacht en nu wordt hij ineens eerder wakker (ca. 2 uur eerder). Toen hij nog zoveel sliep, zat ik met ca. 3 - 3½ maand al op 4 voedingen per dag. Nu worden dit er meestal weer 5 omdat hij 's morgens eerder komt.

Hij had meestal 3 tot 4 keer per dag ontlasting (vaak tijdens de voeding) en nu nog maar 1 maal in de 2 à 3 dagen. Dan poept hij ook heel veel. Tegen krampjes gaf ik hem Sap Simplex. Daar ben ik inmiddels mee gestopt. Kan dit invloed hebben gehad op zijn ontlasting, of was hij daardoor misschien rustiger tijdens het drinken?

Antwoord

U vertelde dat uw zoon na ongeveer 10 minuten onrustig wordt aan de borst. Ook vertelde u dat uw zoon vaker drinkt en nu beide borsten neemt in plaats van een.

Het lijkt erop dat hij grote hoeveelheden melk kan drinken per voeding en dat u ruim in de melk zit. Ook is hij goed gegroeid de afgelopen maanden. Maar nu is er ineens een verandering in het drinkpatroon gekomen. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Hieronder zal ik de belangrijkste voor u nalopen.

Efficiënter drinken

Wanneer baby's groter worden, kunnen ze efficiënter drinken. De eerste weken duurt een enkele voeding vaak lang, makkelijk drie kwartier. Maar als de baby efficiënter gaat drinken, kan de voedingstijd soms afnemen tot niet meer dan een paar minuten. (In andere gevallen kan het nog steeds zo'n 30 tot 40 minuten blijven. Dat is afhankelijk van de voorkeur van de baby en de melkafgifte van de moeder.)

Om te kunnen zien of het drinken van uw zoon al of niet problematisch is, dus of hij gewoon korter is gaan drinken of dat er iets anders aan de hand is, zou eigenlijk beoordeeld moeten worden door een lactatiekundige die live aanwezig is bij een voeding. Maar u kunt ook zelf kritisch naar de voeding kijken.

Waar moet je op letten?

Als uw zoon duidelijk zuigt en slikt tijdens de 5 à 10 minuten dat hij drinkt, en vooral als het grote slokken zijn, dan heeft hij waarschijnlijk al een ruime hoeveelheid melk in die tijd naar binnen gekregen.

Onrust na 10 minuten kan veroorzaakt worden doordat hij misschien een boertje moet doen. Maar ook wanneer de melkstroom niet sterkt genoeg is naar zijn zin, kan er onrust ontstaan. Van borst wisselen verhelpt dit probleem.

Twee borsten

Veel moeders die in het begin maar één borst per keer gaven, merken dat ze later toch naar twee borsten per voeding gaan. Als na een boer en wisselen van borst de onrust weer terugkomt, kan het ritueel herhaald worden: boertje en weer terug naar de eerste borst.

Zo blijven vraag en aanbod in evenwicht, en zal uw lichaam – als er meer voeding aangemaakt moet worden – zich aanpassen aan de vraag van uw zoon.

Borstcompressie

Wanneer een borst leger lijkt te zijn dan u zou willen, kunt u het drinken van uw zoon zonodig ondersteunen met borstcompressie. Hierdoor wordt de borst iets beter geleegd en wordt de melk vetter. Ook leert uw zoon dan om iets langer door te drinken.

Het komt wel voor dat een baby die drinkt bij een moeder met een ruime melkproductie, vergeet dat hij zelf moet drinken om de borst te legen. In de loop van de tijd neemt de melkproductie af, en dan weet hij eigenlijk niet meer goed hoe hij de laatste melk uit de borst kan krijgen. Met als gevolg dat de productie verder terug kan lopen.

Wisselen van borst en borstcompressie kunnen helpen om hem weer te leren aan een legere borst te blijven drinken.

Liggend of zittend voeden

U vertelde dat u liggend voedt. Meestal is dat prettig voor zowel de moeder als de baby als er veel melk is. Maar wanneer de melkstroom minder is, kan het helpen om zittend te voeden, omdat de zwaartekracht dan een beetje meewerkt.

Misschien dat uw zoon nu toe is aan zittend voeden. Zeker een wat oudere baby weet vaak zelf een prettige houding te bedenken, en de moeder kan het aanleggen meer aan de baby overlaten, tenzij er pijnklachten zijn.

Andere oorzaken

Naast de dingen die ik hierboven noemde, kunnen er nog tal van andere oorzaken zijn voor onrust tijdens het drinken (op deze leeftijd). Zoals:

  • het doorkomen van tanden;
  • verkoudheid of oorpijn, vooral bij liggend voeden;
  • het ontdekken van de wereld om zich heen, met 'gymnastieken aan de borst' als gevolg;
  • een aankomende menstruatie of een nieuwe zwangerschap die kan zorgen voor een verschil in melkproductie.

En soms zijn er meerdere van dat soort oorzaken tegelijkertijd.

Onzekerheid

Moeders kunnen vaak behoorlijk onzeker worden, wanneer een baby ineens anders doet dan voorheen. Vooral wanneer het een verandering in voedingspatroon betreft. Door goed naar de baby te kijken, en de borst aan te bieden wanneer de baby daar behoefte aan lijkt te hebben, zorgt u ervoor dat de baby krijgt wat hij nodig heeft.

Ook regeldagen, oftewel dagen waarop de baby vaker wil drinken dan anders, in combinatie met een minder vol gevoel in de borst, kunnen het vertrouwen in de melkproductie behoorlijk doen afnemen.

Bij twijfel kunt u altijd een extra weegbeurt inlassen. Als dan blijkt dat de baby netjes zijn eigen groeilijn volgt (denk wel aan de 4-maanden-dip), zit u op het goede spoor!