Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

27 april 2007 door Nanny Gortzak

Waarom drinkt mijn kind zo onrustig? (11 wkn)

Mijn zoon is nu 11 weken oud en drinkt sinds ongeveer 4 weken overdag erg onrustig en onregelmatig aan de borst.

De eerste weken ging het erg goed, om de ongeveer 3 uur drinken, voor ongeveer 20 minuten. Sinds 4 weken is dit echter anders; ik spring al een gat in de lucht als het om de 2½ uur is en een voeding duurt nog geen 10 minuten. In die 10 minuten wissel ik ook nog een keer van borst.

Mijn zoon begint aan de eerste borst, wordt dan erg onrustig, laat los, pakt opnieuw, laat weer los, enz., tot ik het zat ben (pijn aan de tepel van het steeds opnieuw aanzuigen) en de tweede borst geef. Daar volgt hetzelfde verhaal. Dit geldt echter alleen voor overdag. 's Nachts geef ik één borst die hij dan rustig leegdrinkt.

Wat kan dit zijn? En wat kan ik doen zodat hij effectiever en rustiger drinkt?

Antwoord

Onrust aan de borst kan verschillende oorzaken hebben. Baby's kunnen bijvoorbeeld protesteren wanneer de melkstroom niet gaat zoals ze willen (te snel of te langzaam), of als ze pijn of ongemak hebben; in de mond of elders.

Wat zou er in uw geval aan de hand kunnen zijn? Omdat het in het begin van de voeding goed lijkt te gaan, denk ik niet dat er sprake is van een te snelle melkstroom.

Maar wat dan wel? Omdat er in de nacht geen problemen zijn, kunt u eens nagaan wat u dan anders doet. Is het misschien een andere houding? Of minder afleiding? Of een andere stoel? Kijk eens wat er gebeurt wanneer u overdag net zo voedt als in de nacht. Zo komt u misschien de oorzaak van de onrust op het spoor.

Goed kijken

Ook kunt u proberen om (nog) beter te volgen wat uw zoon u probeert te vertellen tijdens de voeding. Wáár klaagt hij nu precies over?

Je zou dat als volgt kunnen aanpakken:

  • begin de voeding net als anders;
  • let zorgvuldig op het aanleggen. Eerst moet de mond wijd open zijn, voordat de baby naar de borst wordt gebracht. Dit voorkomt pijn en schade doordat de baby de tepel naar binnen slurpt;
  • laat uw zoon net zo lang drinken als hij wil;
  • als hij onrustig wordt, haal hem dan van de borst. Houdt hem overeind en probeer of hij een boertje wil doen;
  • daarna kunt u hem weer aan dezelfde borst leggen. Wordt hij meteen weer onrustig, neem hem dan van de borst en biedt de tweede kant aan;
  • bij de tweede borst doet u hetzelfde als bij de eerste. Dus: bij onrust laten boeren, daarna weer dezelfde borst aanbieden, of – als hij meteen onrustig wordt – weer terug naar de eerste borst.

Tijdens dit hele proces moet u goed blijven opletten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw zoon ongemak ervaart omdat hij een boertje moet doen. Nadat dat verholpen is, willen veel baby's wel weer verder drinken.

Niet op de klok letten

Let bij dit alles niet op de klok. Die doet er niet toe. Naarmate baby's groter en ouder worden, en beter aan de borst liggen, kunnen ze sneller de borst leegdrinken. Er zijn zeer efficiënte drinkers, met moeders die snel melk geven. Deze baby's drinken per voeding slechts enkele minuten. Maar andere baby's, met andere moeders, doen het rustiger aan, en kunnen bij elke voeding wel ruim een half uur tot drie kwartier nodig hebben.

Hieraan kun je zien dat het niet mogelijk is om aan te geven hoe lang een baby aan een kant moet drinken.

De baby geeft vaak zelf aan wanneer hij van kant wil wisselen, door los te laten, of onrustig te worden, of door gaandeweg meer te zuigen dan te slikken. Na een boertje kan dan van borst gewisseld worden. Dit kan net zo lang herhaald worden als nodig is.

Sneller en relaxter

Door niet op de klok te letten, maar goed te kijken wat uw zoon eigenlijk wil, zult u merken dat de voedingen sneller en relaxter verlopen. U zult dan ook merken dat u het eigenlijk helemaal niet belangrijk vindt dat uw zoon dan elke 2½ uur (of met nog minder tussenpozen) wil drinken.

Ook voor die tussenpozen geldt: kijk niet op de klok, maar volg uw baby. Op die manier krijgt hij precies wat hij nodig heeft, en blijft de melkproductie goed op peil.