Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

31 oktober 2003 door Diederik Bosman

Waarom geen wormenkuur voor baby's? (11 mnd)

Onze dochter van 6 jaar en (minimaal) één van onze twee jongens van 11 maanden hebben wormpjes. Een wormenkuur mag echter niet worden gegeven aan kinderen onder de 2 jaar. Wat is hiervoor de reden? En wat kunnen we doen om de baby's van de wormpjes af te helpen, zonder dat er steeds herbesmetting optreedt?

Momenteel slapen ze vrij slecht; ze worden regelmatig wakker. Kan dit komen door de wormpjes, en wat zouden we hiertegen kunnen doen?

Antwoord

Om met uw laatste vraag te beginnen: wij denken niet dat de slaapproblemen veroorzaakt worden door de wormpjes. Helemaal zeker weten we dat echter niet, omdat we niet precies weten om wat voor wormpjes het gaat. Overigens kunnen worm-infecties wel anale jeuk geven, waarvan kinderen soms wakker kunnen worden.

Dan uw eerste vraag. Kleine kinderen mogen geen medicijnen tegen wormen slikken, omdat er voor die leeftijdscategorie geen studies zijn gedaan naar mogelijk gevaarlijke bijwerkingen.

Aangezien de meeste wormpjes totaal onschuldig zijn, hoeft een worm-infectie overigens niet per se behandeld te worden (tenzij de klachten van dien aard zijn dat het gewoon prettig is om de infectie te behandelen).

Voor uw tweeling van 11 maanden zouden wij dus wachten met een eventuele behandeling, gezien de onbekende maar wel mogelijke bijwerkingen van de medicijnen.

Lees ook: