19 mei 2006 door Merit Tabbers

Waarom heeft mijn dochter zo vaak blaasontsteking? (6 jr)

Mijn dochter (nu 6 jaar) heeft vanaf dat ze 1 jaar is vaak blaasontsteking gehad. Vorig jaar is ze opgenomen geweest met een urineweginfectie. Er is toen een echo en een mcg [mictiecystogram - red.] gemaakt, maar daar is niks uitgekomen. Ze is 10 dagen thuis geweest en is toen weer opnieuw opgenomen met dezelfde klachten.

Van juni tot december vorig jaar is ze aan de antibiotica geweest. Daarna kreeg ze wéér een blaasontsteking, en een schimmelinfectie aan de vagina. En vorige maand is ze wéér opgenomen geweest. Hoe kan dat zo vaak?

Antwoord

U vertelde dat uw dochtertje vaak blaasontstekingen heeft gehad. Ik weet helaas niet hóe vaak precies. Ook zou ik eigenlijk willen weten of de diagnose elke keer is bevestigd door een urinekweek. Bij de eerste opname zal dat zeker gebeurd zijn, omdat er toen standaard aanvullend onderzoek is verricht (echo en mictiecystogram). Er wordt dan gekeken of er een aangeboren afwijking aan de urinewegen is. Dit was bij uw dochter gelukkig niet zo.

Wat zou het dán kunnen zijn? Een vaak voorkomende oorzaak is een verkeerde hygiëne. Veel kinderen vegen als ze gedrukt hebben hun billen van achter naar voren af, in plaats van andersom. Hierdoor kunnen bacteriën uit de darm respectievelijk de poep bij herhaling een urineweginfectie veroorzaken.

Ik weet niet of uw dochter ook in de verkeerde richting veegt, maar daar zou u in ieder geval wat extra aandacht aan kunnen besteden. Sterkte!