8 november 2002 door Diederik Bosman

Waarom heeft ons kind alsmaar honger? (3 jr)

Onze dochter van 3 jaar vraagt de hele dag door om eten. Het gaat niet alleen om snoepen; ze eet ook veel boterhammen en veel warm eten. Ze is wel ontzettend lang voor haar leeftijd en er is ons al verteld dat ze zeker 1.85 m. zal worden.

We vragen ons af of het normaal is dat ze zoveel honger heeft.

Antwoord

Het is moeilijk om hier een goed antwoord op te geven. Het hangt er in ieder geval vanaf hoe groot en hoe zwaar uw dochter is. Daarnaast is ook het soort eten dat zij (veel) eet belangrijk, en tevens is het van belang of uw dochtertje actief is, of juist de hele dag stil zit.

Als uw dochter actief is en niet te zwaar is, dan lijkt het verschijnsel ons geheel onschuldig en komt haar honger gewoon voort uit de toegenomen behoefte aan voedingsstoffen tijdens een periode van snelle groei.

Als uw dochter te zwaar is voor haar leeftijd en haar lengte, dan kan er sprake zijn van vetzucht (obesitas), waarvoor soms een medische oorzaak kan bestaan. In dergelijke gevallen moet er wel degelijk gelet worden op de hoeveelheid die een kind eet.

Als het consultatiebureau geen afwijkingen heeft geconstateerd voor wat betreft haar gewicht, dan zouden wij u vooral adviseren om u geen zorgen te maken.

Belangrijk blijft dat de voeding gezond en gevarieerd is.

Lees ook: