23 april 2010 door Fleur de Lorijn

Waarom hoest ons kind zo veel? (6 mnd)

Ons dochtertje van 6 maanden oud is tot nu toe bijna non-stop aan het hoesten. Vooral door vastzittend slijm (zo klinkt het).

Met 10 weken heeft ze in het ziekenhuis gelegen met het RS-virus. Tevens hebben wij een papegaai in huis en ik heb het vermoeden dat zij daarvoor allergisch is...

Kan zij nu al allergisch hiervoor zijn en is daar op deze leeftijd al een allergietest voor?

Antwoord

Astma-achtige klachten, zoals terugkerend hoesten en piepen, komen tot de leeftijd van 3 jaar voor bij een derde van alle kinderen. Dat is dus best veel en bijna 'normaal' kun je zeggen. De meesten groeien er ook weer snel overheen. Want van die kinderen heeft nog maar 40% klachten in de leeftijd van 3 tot 6 jaar.

Deze 'peuter-astma' zoals het genoemd wordt (bij kinderen tot 6 jaar), gaat meestal niet gepaard met allergie. Men neemt aan dat al dat hoesten en piepen eerder een gevolg is van steeds terugkerende virale luchtweginfecties. Dit in tegenstelling tot astma bij schoolkinderen, adolescenten en volwassenen, die wél sterk geassocieerd is met allergie (voor inhalatie-allergenen, oftewel stoffen die allergische reacties kunnen geven bij inademing).

Kortom: allergie voor de papegaai is niet de meest waarschijnlijke oorzaak voor het hoesten van uw baby. Mijn advies is wel om er een keer mee naar de huisarts te gaan, als ze veel last heeft van het hoesten.

Lees ook: