Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2001 door Diederik Bosman

Waarom is prepulsid in Amerika verboden en hier niet?

Ik heb een dochter van nu 6 maanden oud. Ik weet dat er al veel over gevraagd is, maar ze spuugt erg veel en ik heb het idee dat ze behoorlijk het zuur heeft hierdoor. We hebben alles al geprobeerd maar niets helpt; zelfs prepulsid niet. Het werd door de prepulsid alleen maar erger.

Over prepulsid gaat mijn vraag eigenlijk. Ik las dat prepulsid in Amerika uit de handel is genomen omdat er zeker 2 sterfgevallen waren door de bijwerkingen. Waarom is het hier niet uit de handel genomen? Nadat ik dit had gelezen, ben ik natuurlijk meteen gestopt met het toedienen van dit middel.

Antwoord

Prepulsid is een zogenaamd 'pro-kinetica'. Dat is een product dat de peristaltiek van de slokdarm verbetert (de knedende beweging naar beneden), doordat het de spieren in de slokdarm stimuleert.

Helaas worden echter niet alleen de spieren in de slokdarm door prepulsid beïnvloed. Daardoor kunnen er dus bijwerkingen ontstaan, zoals diarree en buikpijn.

Bij de beschreven sterfgevallen gaat het om patiënten waarbij er hartproblemen ontstonden (een zgn. QT-verlenging, oftewel een vertraagde hartgeleiding).

De eerste twee sterfgevallen zijn nader geanalyseerd, en daarbij bleek dat de ene patiënt een veel te hoge dosering heeft gekregen en bij de andere patiënt bleek er vooraf al een zeer ernstige hartziekte te bestaan. De indruk bestaat nu dat deze hartproblemen alleen optreden als het hart al geleidingsproblemen heeft.

In principe kan men deze bijwerking dus voorkomen, door vooraf bij iedere patiënt uit te sluiten dat hij geleidingsproblemen heeft. Dit kan men doen door een 'hartfilmpje' (ECG) te maken.

Het zeer weinig voorkomen van de genoemde hartafwijking, in combinatie met goede voorzorgsmaatregelen, hebben de Nederlandse autoriteiten doen besluiten om prepulsid niet van de markt te halen.

Lees ook: