Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 april 2008 door Nanny Gortzak

Waarom komt mijn zoon 's avonds zo veel en hoe los ik dat op? (16 wkn)

Mijn zoontje is 16 weken oud en krijgt volledige borstvoeding op verzoek. Overdag loopt alles heel vlotjes. Hij drinkt, is nog een uurtje wakker, en gaat dan makkelijk slapen. Maar 's avonds wordt dit plots een heel ander verhaal.

Zijn voedingen zijn ongeveer: om 7 uur, 11.30 uur, 15 uur, 18 uur, 21.30 uur, en dan begint het. Ik stop hem rond 23 uur in, maar dan krijst hij alles bijeen tot ik hem terug aanleg (om 23.30 uur bijvoorbeeld), gevolgd door hetzelfde scenario...

Vanaf het moment dat ik hem opnieuw voedt (23.30) drinkt hij telkens kleine beetjes (van 3 à 4 minuten) en uiteindelijk valt hij dan rond 1 uur aan de borst in slaap. Vervolgens wordt hij dan weer wakker rond 4 uur.

Het gevolg is dat ik bijna niet kan slapen. Ik raak echt aan het einde van mijn krachten. Mijn zus heeft afgelopen nacht twee uur meegelopen om me te ontlasten.

Omstanders zeggen dat ik hem 's nachts niet meer mag voeden. Zij denken dat hij daaraan zal wennen en na een tijdje niet meer zal komen.

Mijn vraag dus: waarom wil hij zoveel drinken 's avonds? Waarom wordt hij zo lastig? En moet ik hem 's nachts blijven voeden?

Antwoord

U wilt vast niet horen wat ik nu ga zeggen, maar het gedrag van uw zoon is een prachtig voorbeeld van een normaal voed- en slaappatroon van een baby van 4 maanden.

Hieronder zal ik vertellen wat er precies gebeurt, en hoe u toch nog aan voldoende slaap kunt komen.

Clustervoeden

Veel baby's hebben een patroon waarbij ze na de ochtendvoeding nog lekker een tijdje gaan slapen, gevolgd door een aantal voedingen op regelmatige afstand van elkaar, met tenslotte een aantal uren 'clustervoeden'.

Bij clustervoeden (meestal in de avond) wil een baby enkele korte voedingen vlak achter elkaar drinken, soms wel elk uur. Wanneer de baby dan gaat slapen, is er meestal eerst een redelijk lang stuk nachtrust. Vervolgens begint eigenlijk de dag van de baby weer, en liggen de voedingen weer wat dichter bij elkaar, tot het lange stuk slaap in de ochtend.

's Ochtends slaap inhalen

Dit patroon zal heel geleidelijk weer in een ander patroon overgaan, waarbij de nacht van de baby meestal ergens op de avond zal beginnen.

Hoewel het wel saai is voor de partners, is het verstandig voor de moeder om gelijk met de baby al een flink stuk slaap te pakken. Zo zou u 's ochtends nog heel wat slaap kunnen inhalen.

Als uw zoon 's ochtends niet slaapt, of niet zo lang slaapt, kunt u uitproberen wat er gebeurt als u de tweede voeding van de ochtend wat eerder doet.

Het kan zijn dat hij met wat extra voedingen overdag (dus niet meer per voeding, maar wel vaker) minder behoefte heeft aan voedingen tussen 23 uur en 1 uur 's nachts.

Ouders die aan dit patroon willen sleutelen, merken na enige tijd succes te hebben (met soms een tijdelijke terugval door ziekte, tandjes of verlatingsangst). Ouders die niet aan dit patroon willen sleutelen, merken na enige tijd dat het patroon vanzelf weer verandert, meestal in gunstige zin (met – opnieuw – soms een tijdelijke terugval door ziekte, tandjes of verlatingsangst).

Twee opties

U heeft dus twee opties, als u zo veel mogelijk met uw baby wilt meegaan:

  • u past uw slaapritme aan en haalt wat slaap in na de ochtendvoeding en vroeg in de avond;
  • of u probeert wat meer – kleine – voedingen in te lassen overdag, op de momenten dat uw zoon wat langere tijden tussen twee voedingen laat.