4 november 2008 door Justine Pardoen

Waarom krijgt mijn zoon een erectie bij bloederige tv-beelden? (9 jr)

Kan het dat mijn zoon van 9 jaar een erectie krijgt van tv-beelden waarbij veel bloed te zien is? Mijn vraag is of dit een reactie uit angst is, of dat we er een andere conclusies aan moeten verbinden.

Antwoord

We kunnen u geruststellen: het is volkomen normaal en u hoeft er geen 'andere conclusies' aan te verbinden. Jonge jongens kunnen van allerlei spannende dingen een erectie krijgen. Hun lichaam kan namelijk nog niet goed onderscheid maken tussen verschillende soorten spanning.

Behalve erotische en seksuele spanning heb je ook de spanning van spookverhalen, achtervolgingen, geweld, een spreekbeurt moeten houden, én – inderdaad – bloederige beelden. Dat is allemaal spannend, dus allemaal geschikt om een erectie te veroorzaken. De erectie is in dit geval net zo'n automatische reactie als het krijgen van kippenvel.

Naarmate uw zoon ouder wordt, zal zijn lichaam steeds beter onderscheid kunnen maken tussen al die verschillende soorten spanning, en op den duur zal voornamelijk de erotische en seksuele spanning overblijven als 'trigger' (schakelaar, zeg maar) voor het krijgen van een erectie.

Onze seksuologe heeft dit eerder al beschreven in Mijn zoon krijgt een erectie bij gewelddadige gedachten. Heb ik een crimineel in de dop?