Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

20 juni 2003 door Diederik Bosman

Waarom mag ik nog geen bijvoeding geven? Ze vindt het zo lekker! (3 mnd)

Mijn dochter is 12 weken oud en zeer gezond. Omdat ze niet echt meer genoeg lijkt te hebben aan haar melk, ben ik sinds vorige week begonnen met het geven van 2 eetlepels fruithapje en een schep rijstebloem door haar laatste voeding.

Nu krijg ik continu commentaar van anderen dat je absoluut niet mag beginnen dit te geven voor 4 maanden en liever pas met 6 maanden.

Maar mijn dochtertje vindt het heerlijk! Ze heeft er een goede ontlasting van, ze slaapt beter en ze lijkt vrolijker.

Zijn er voor haar consequenties op langere termijn? En is het zo dat kinderen hiervan allergieën kunnen ontwikkelen? Ik kan me daar namelijk geen voorstelling van maken. Aan wat voor allergieën moet ik dan aan denken?

Antwoord

Het algemene advies is inderdaad om pas vanaf 4 maanden of zelfs later te beginnen met bijvoeding. Daarvoor zijn meerdere redenen.

Ten eerste zijn de darmen van een jonge zuigeling nog onrijp, waardoor andere voedingen dan melk niet zo goed kunnen verteren.

Ten tweede denkt men inderdaad dat te vroeg beginnen met bijvoeding de kans vergroot dat er allergieën ontstaan. Het blijft echter bij een vermoeden, want het is nog niet echt duidelijk aangetoond.

Mocht zich een allergie ontwikkelen, dan is dat een allergie voor het voedsel dat u gegeven heeft. Bij uw dochter zou dat dus fruit zijn.

Tot zover de theorie, nu de praktijk. Als uw kindje op dit moment geen allergische klachten heeft, en als u de indruk heeft dat zij daarmee goede ontlasting heeft en beter slaapt, dan kunnen haar darmen deze voeding blijkbaar goed aan. Daarom denken we dat het in uw geval niet veel kwaad kan.

Als uw dochter echter alsnog klachten gaat ontwikkelen – zoals buikkrampjes, diarree of spugen – dan kunt u nu beter stoppen met de bijvoedingen, en er rond een maand of zes weer mee beginnen.

Lees ook: