Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

28 augustus 2002 door Diederik Bosman

Waarom mag mijn kind (6 wkn) nog geen Nutrix?

Mag ik mijn zoontje van 6 weken in de laatste voeding wat Nutrix [= rijstebloem - red.] geven? Op de verpakking staat: "Vanaf 4 maanden". Wat is hier de reden van?

Antwoord

De reden waarom er op de verpakking staat dat Nutrix pas vanaf 4 maanden gegeven mag worden, is dat er gluten in kunnen zitten. Gluten zijn eiwitten die in granen voorkomen.

Gluten is weliswaar een normaal bestanddeel van brood, maar toch geven we dat liever niet aan hele kleine kinderen, omdat men denkt dat vroegtijdige blootstelling aan gluten de kans op het krijgen van coeliakie vergroot. Coeliakie (spreek uit: seuliakí) is een spijsverteringsziekte die berust op overgevoeligheid voor gluten, en die gekenmerkt wordt door diarree en sterke vermagering.

Dat vroegtijdige blootstelling aan gluten de kans op het krijgen van coeliakie zou vergroten, is een beetje een oud standpunt, waarvan nog maar moet blijken of dat echt zo is. Maar tot de tijd dat het echt goed is uitgezocht, zou ik uw kind maar geen gluten of brood geven. Gluten kun je op die leeftijd makkelijk missen.

Lees ook: