9 augustus 2002 door Nanny Gortzak

Waarom voel ik het toeschieten niet meer? En hoe kan ik met dit warme weer meer melk aanmaken? (5 mnd)

Ik geef mijn zoontje van 5 maanden nog volledige borstvoeding. Sinds een paar dagen voel ik het toeschieten echter niet meer, ook niet als ik de neusspray gebruik.

Hoe komt dit? Is het erg? En hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer melk aanmaak? Met dit warme weer lijkt me dat wel belangrijk.

Antwoord

Wat uw vragen over de toeschiet-reflex betreft: u hoeft zich daar geen zorgen om te maken. Het al of niet voelen van het toeschieten is niet essentieel voor de borstvoeding. Dan uw vraag over opvoeren van uw melkproductie: dat kunt u bereiken door vaker aanleggen.

Beide onderwerpen zal ik hieronder nader toelichten, mét een waarschuwing tot slot, namelijk om de baby bij warm weer géén extra water te geven.

Toeschiet-reflex

Veel moeders, maar niet alle, voelen de toeschiet-reflex gedurende de eerste weken of maanden. Daarna neemt dat gevoel af. Vaak is de melkstroom dan ietsje minder, en meestal beter op de vraag van de baby afgestemd. Sommige moeders blijven het toeschieten altijd voelen, anderen voelen het nooit.

Belangrijker dan uw concentratie op het toeschiet-gevoel is dat u op de volgende dingen let:

  • zie erop toe dat de baby goed aan de borst blijft drinken;
  • controleer of hij goed plast;
  • en houd goed in de gaten of hij een duidelijke groei vertoont.

Meer melk aanmaken

Als u het idee heeft dat u meer melk moet aanmaken, dan kunt u uw zoontje vaker aanleggen. U kunt dan twee of meer borsten per keer aanbieden.

Wil de baby niet vaker drinken, dan zou u kunnen kolven en deze melk naast de gewone voedingen kunnen aanbieden. Vanwege het gemak heeft extra aanleggen echter de voorkeur.

Veel baby's willen wel extra drinken vlak voor of na het slapen. Soms drinken baby's van rond de 5 maanden beter wanneer ze in een rustige, donkere ruimte zijn.

Warmte

Als u uw baby op verzoek voedt, zal de baby tijdens warme periodes meestal wat vaker willen drinken. Als de baby dan ook vaker aan de borst mag drinken, dan reageren de borsten daarop met een hogere melkproductie. Ook dan wordt aan de vraag van de baby voldaan. Het zal dan niet nodig zijn om extra drinken aan te bieden.

Moedermelk is zodanig van samenstelling, dat ook bij warmte de honger en de dorst van de baby prima gestild kunnen worden.

Let op: extra water te drinken geven is niet aan te raden. Het kan ertoe leiden dat de baby minder wil 'eten' en daardoor minder goed groeit. Ook in warme landen krijgen baby's gewoon borstvoeding, zonder dat ze extra te drinken krijgen.