Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

16 mei 2002 door Diederik Bosman

Waarom wil de huisarts geen allergie-test doen? (11 mnd)

Mijn dochter van 11 maanden heeft sinds een paar dagen ontstoken en opgezwollen rode oogjes, een loopneus waar helder slijm uitkomt, en een wat opgezwollen gezicht. Verder ruikt ze wat onplezierig uit haar mond. Na overleg met de huisarts is hooikoorts geconstateerd en krijgt ze een spray die natriumcromoglicaat bevat.

Toch heb ik de huisarts gevraagd om een allergie-test, vooral omdat ikzelf hooikoorts heb en veel andere allergieën. De huisarts zei echter dat het weinig zin heeft om zo'n test af te nemen omdat ze nog te jong is.

Nu vraag ik mij een aantal dingen af. Is het toch niet verstandiger om een test te doen, zodat we weten waar we aan toe zijn? (Ze heeft een paar dagen met ballonnen gespeeld, misschien heeft ze een latex-allergie. De symptomen zijn ongeveer gelijk. Of misschien toch een koemelk-allergie?) En wat zijn de gevolgen van langdurig gebruik van de spray?

Antwoord

De huisarts heeft helemaal gelijk. Op deze leeftijd zijn de meeste allergie- testen in het bloed echt onbetrouwbaar. Dat wil zeggen dat de test een allergie kan veronderstellen die er niet is, of – omgekeerd – dat de test laat zien dat er geen allergie lijkt te zijn terwijl die er wel is.

Ik begrijp de grote behoefte aan houvast heel goed, maar de allergie-testen op deze leeftijd geven die houvast niet.

Tot slot uw overige vragen:

  • Latex-allergie komt weinig voor. En áls er sprake van is, dan is dat meestal alleen bij kinderen die om medische redenen veelvuldig met latex in aanraking zijn geweest. Wij denken dus niet dat hier sprake zal zijn van een latex-allergie.
  • Langdurig gebruik van de spray is niet gevaarlijk. Het kan alleen irritatie van de keel en de neus geven, en aanleiding zijn tot een aparte smaak in de mond.
Lees ook: