Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

14 mei 2004 door Nanny Gortzak

Waarom wil mijn baby zo vaak drinken? En hoe krijg ik haar in slaap zonder borst? (4 mnd)

Mijn dochter is nu bijna 4 maanden oud, en ik voed haar vanaf het begin zo veel als zij wil. De eerste 3½ week heb ik daardoor (zonder overdrijven) non-stop met haar aan de borst gelegen. Daarna hebben we gedurende 2 weken geëxperimenteerd met een fles erbij, omdat we dachten dat ik door mijn borstverkleining van enkele jaren geleden misschien niet genoeg melk zou hebben. De fles accepteerde zij echter niet, dus nu krijgt ze weer alleen borst.

Op zich gaat het nu goed, alleen heb ik het idee dat ze wel erg vaak drinkt. Gemiddeld elke 2 uur, soms vaker.

Ook gaat ze niet uit zichzelf slapen. Ik moet er altijd bij gaan liggen en haar de borst geven. Anders wordt ze echt hysterisch. Een fopspeen wil ze ook absoluut niet. 's Nachts drinkt ze gemiddeld drie keer op ongeveer 10 uur.

Nou vroeg ik me af of dit normaal is. Als dit gewoon is wat zij nodig heeft, dan heb ik het er absoluut voor over, maar ik hoor allemaal verhalen over dat ik haar verwen en dat je ze een ritme aan moet leren. Is dat echt zo? En kan je me ook vertellen of en wanneer baby's uit zichzelf (makkelijker) gaan slapen als ze moe zijn? Ik wil namelijk niet de rest van haar leven bij haar moeten liggen als ze moet slapen. Maar ik wil ook liever niet de 'laten huilen'-aanpak toepassen!

Antwoord

Uw vraag bestaat eigenlijk uit twee delen, die ik apart zal beantwoorden:

  • u wilt weten of het drinkpatroon van uw dochter normaal is;
  • en u wilt weten of een baby uit zichzelf in slaap kan vallen, zonder dat de moeder erbij hoeft te liggen om hem de borst te geven.

Vaak aan de borst

De meeste pasgeboren baby's willen vaak aan de borst. Als een baby 10 tot 12 keer per etmaal drinkt, is dat heel gewoon. Sommige baby's willen de eerste dagen zelfs nog vaker. Door zo vaak te voeden wordt de melkproductie optimaal gestimuleerd.

Belangrijk om te weten is dat de maag van een pasgeborene ongeveer zo groot is als een walnoot. En als je dan bedenkt dat een baby van 6 pond toch wel zo'n 450 ml melk op een dag nodig heeft, dan snap je wel dat er dus vaak gevoed moet worden.

De eerste dagen produceert een moeder kleine hoeveelheden colostrum, die dus perfect in een klein maagje passen. Door vaak te voeden krijgt de baby zo toch heel wat binnen. Geleidelijk zal het maagje groeien en wat uitrekken, terwijl de melkproductie toeneemt. Het verschilt per baby hoe snel dat proces van groeien en uitrekken zich voltrekt. En het verschilt per moeder hoe haar borsten reageren op een grotere melkproductie.

Voeden vóór het gespannen gevoel optreedt

Sommige moeders voelen al 1 of 2 uur na een voeding hun borsten gespannen worden, terwijl dat bij andere moeders langer kan duren. Dit heeft te maken met de opslagcapaciteit van de borst.

Bij een kleine opslagcapaciteit zal al snel een vol gevoel ontstaan. Als nu voedingen worden uitgesteld, kunnen de borsten pijnlijk gespannen raken, waardoor het lichaam het signaal krijgen om de productie te verminderen. Dit kan tegengegaan worden door te voeden voordat dit pijnlijke, gespannen gevoel optreedt.

Bij een grotere opslagcapaciteit duurt het veel langer voor dat gespannen, pijnlijke gevoel ontstaat en zal de moeder flink wat melk in de borsten kunnen opslaan voor de productie verminderd wordt.

Borstverkleining

Na een borstverkleining is meestal de totale opslagcapaciteit verminderd én de hoeveelheid melk producerend klierweefsel. Dat kan ertoe leiden dat de moeder op zich nog niet zoveel melk in de borsten voelt, maar dat de borsten al wel aan een maximale productie zitten. Er wordt dan per tijdseenheid gewoonweg niet meer melk aangemaakt omdat de klieren al op volle snelheid werken.

U kunt zich indenken dat één kraan vol open een emmer minder snel vult dan drie kranen vol open. Maar als er een kleinere emmer onder de kraan staat, zal de emmer toch snel vol zijn.

In borstvoedingstermen betekent dat dat je veel vaker met een volle borst zit, die je dan moet legen om hem weer bij te kunnen vullen. Je kunt dan vaker kleinere hoeveelheden voeden, zodat de melkproductie zo optimaal mogelijk blijft. Dat is wat er bij u gebeurt.

Elke 2 uur voeden

U schrijft dat u ongeveer elke 2 uur voedt. Op zich klinkt dat helemaal niet zo gek. Er zijn heel wat moeders die geen borstoperatie hebben gehad en die net zo vaak voeden.

Van groter belang is echter hoe de groei van uw dochter is. Als zij goed groeit, dan is de manier waarop u voedt prima voor haar. Is haar groei niet optimaal, dan zou u met een lactatiekundige kunnen overleggen hoe en wat u kunt bijvoeden.

Contact

Wilt u meer weten over voeden met een borstverkleining, of discussiëren of ervaringen uitwisselen, dan kunt u deelnemen aan een e-mail discussielijst voor vrouwen met een borstverkleining.

U kunt zich hiervoor aanmelden door een mailtje te sturen naar:

[email protected].

Vraag 2: in slaap vallen

Dan uw vraag over het in slaap vallen. Veel moeders hebben de ervaring dat hun baby de eerste tijd uitsluitend aan de borst in slaap wil vallen. Sommige baby's zullen na verloop van tijd uit zichzelf gaan slapen, bij anderen duurt dat wat langer.

Hoe ouder een baby is, hoe meer mogelijkheden er zijn om een routine naast het borstvoeden in te voeren, waardoor de baby in slaap kan vallen. Denk aan badderen, wandelen, liedje zingen, verhaaltje lezen. In het archief van de vraagbaak kunt u hier meer over lezen.

In ieder geval hoeft u niet bang te zijn dat u uw baby verwent. Wel kan het zijn dat op deze manier inslapen een gewoonte wordt, maar niet elke gewoonte is een slechte gewoonte die afgeleerd zou moeten worden. (Zo heb ik de gewoonte om elke ochtend en avond mijn tanden te poetsen).

Uiteindelijk zal elke baby zelfstandig leren te slapen.