Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

29 juni 2007 door Nanny Gortzak

Waarom wil mijn dochter opeens weer 's nachts drinken? (4 mnd)

Onze dochter van 4 maanden komt de laatste weken weer voor één of zelfs twee nachtvoedingen. Na zo'n 6 weken ging ze steeds beter doorslapen (tot zo'n 6 à 7 uur 's ochtends), maar nu komt ze weer midden in de nacht en de laatste nachten zelfs twee keer per nacht.

Is er een mogelijkheid om dit af te bouwen en haar weer aan het doorslapen te krijgen? Het is namelijk erg vermoeiend, omdat wij allebei weer aan het werk zijn en ook onze slaapbehoefte hebben (die we overdag niet kunnen inhalen).

Ik geeft nog volledige borstvoeding, zo'n 6 voedingen per dag, maar nu soms wel 8. Ik heb het idee dat ze ook gewoon goed doordrinkt, en niet maar een beetje aan het sabbelen is.

De ontlasting is soms groen, dus blijkbaar krijgt ze die voeding niet helemaal verteerd. Hoe komt het dan toch dat ze er wel om blijft vragen?

Antwoord

Even samenvatten: uw dochter wil weer vaker drinken (zowel overdag als 's nachts), u bent weer aan het werk gegaan, en de ontlasting van uw dochter is groen. Ik begin met het laatste.

Groene ontlasting

Groene ontlasting hoeft niet te betekenen dat uw dochter niet de juiste hoeveelheid melk krijgt. In principe is groene ontlasting helemaal niet erg. Alleen als er groeiproblemen zijn, of als een baby veel last heeft van krampjes of winderigheid, is groene ontlasting een punt van aandacht.

Het kan zijn dat de groene kleur ontstaat door een (te) snelle passage van de voeding door het maag-darmkanaal. Dat kun je oplossen door ervoor te zorgen dat de eerste borst goed is leeggedronken vóór je de tweede aanbiedt. Zo krijgt een baby de maximale hoeveelheid vette achtermelk binnen, waardoor de passage zal vertragen (omdat vet moeilijker verteert dan de rest).

Vaker drinken

Dan het verschijnsel dat uw dochter weer vaker wil drinken. U vertelde dat u beiden weer werkt. Het is heel goed mogelijk dat uw dochter daaraan moet wennen. Door vaker te drinken krijgt ze de bevestiging dat u er echt voor haar bent, zodra u weer thuis bent. Ze heeft u waarschijnlijk gemist overdag en kan het gebrek aan contact 'inhalen' door veel aan de borst te willen.

Ondanks het feit dat ze vaker drinkt, kan bij de volgende gewichtscontrole toch blijken dat uw dochter niet veel is aangekomen. Als dat zo mocht zijn, dan is dat op zich geen reden tot zorg (een teruglopende groei rond 4 maanden is normaal), maar in combinatie met een moeder die weer aan het werk is gegaan, is het toch wel een punt van aandacht. U kunt dat zonodig bespreken met het consultatiebureau of een lactatiekundige.

Praktische tips

Het probleem van de gebroken nachten kunt u misschien oplossen met een of meer van de volgende tips.

  • Allereerst kunt u ervoor zorgen dat uw dochter in de ochtend nog zo veel mogelijk bij u drinkt. Zo krijgt ze een flinke hoeveelheid melk binnen én nog een flinke dosis lichamelijk contact met u.
  • Als u kolft op het werk, probeer dan de borsten zo goed mogelijk leegt te kolven, zodat u ook de vette achtermelk goed meekolft. Hoe meer ontspannen u bent tijdens het kolven, hoe beter dat zal lukken. Denk daarbij aan ontspannende muziek, iets lekkers te eten of te drinken erbij, en eventueel iets te lezen.
  • Zodra u kunt, geeft u na het werk uw dochter weer de borst. Vraag de verzorgers van uw dochter om haar niet te voeden vlak voor u thuiskomt, zodat ze uw borsten goed leeg kan drinken.
  • Eventueel kunt u na de laatste voeding (thuis) uw borsten nog nakolven, en deze melk toevoegen aan de melk die u op het werk heeft gekolfd. Door vlak na een voeding te kolven, kolft u behoorlijk vette melk af. Als de melk die uw dochter overdag krijgt vetter is, heeft ze 's nachts misschien minder behoefte om te drinken.
  • In de weekenden kunt u voeden op vraag, zodat uw dochter de melkproductie goed op peil kan houden (of krijgen).
  • Ga ook nog even na of uw dochter overdag wel voldoende drinkt (bij de oppas of op de crèche), en ook hoe haar waak-slaapritme is. Misschien is dat ritme anders dan wat ze gewend was toen u overdag nog thuis was.

Andere oorzaken

Hoewel ik denk dat u met de bovenstaande adviezen al een heel eind komt, wil ik voor de volledigheid nog andere oorzaken noemen, die verantwoordelijk kunnen zijn voor een veranderend drinkpatroon rond de leeftijd van 4 maanden:

  • het doorkomen van tanden (gemiddeld komen bij 6 maanden de eerste tanden, maar eerder of later kan ook);
  • het feit dat de motoriek zich nu begint te ontwikkelen, met meer beweging en daardoor meer honger als gevolg;
  • een toenemend besef van de aan- en afwezigheid van de moeder;
  • een veranderend waak-slaapritme en een toenemende interesse voor de omgeving, waardoor de melk-inname overdag omlaag kan gaan en de behoefte voor een nachtvoeding juist groter kan worden.

Veel succes gewenst!