Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

18 juni 2010 door Fleur de Lorijn

Waarom wil onze baby niet drinken en heeft ze geen honger, terwijl ze toch niet voldoende aankomt? (4 mnd)

Onze dochter is bijna 4 maanden en heeft altijd moeilijk gedronken. De eerste paar weken viel ze steeds in slaap (aan de borst en ook bij de fles) en later wilde ze na ongeveer 60 cc niet meer drinken.

Als ze dan toch drinkt, is het vaak onrustig: klakken met de tong, hoofd wegdraaien en fles wegduwen. We hebben verschillende flessen, spenen en voedingen geprobeerd, maar het lijkt allemaal niets uit te maken. Nu gebruiken we de Difrax fles met de 1-2-3 speen op de kleinste stand (want dan klakt ze minder erg).

Ze meldt zich niet voor een fles, en huilt eigenlijk alleen als ze de fles niet wil, maar ontwikkelt zich (gelukkig) verder wel heel goed.

We geven 6 voedingen van 150 cc om de 3½ uur, en moeten haar meestal wakker maken voor de fles. Ze spuugt heel weinig. Intussen weegt ze 5 kg en drinkt ze gemiddeld maar 5 à 600 cc (met veel moeite onzer kant). Op het kinderdagverblijf heeft ze ook wel eens helemaal niets gedronken, of anders heel weinig, terwijl ze op andere momenten wel meer drinkt.

Intussen buigt de groeicurve af naar beneden. Het consultatiebureau weet het ook niet meer en heeft ons naar de huisarts gestuurd.

Een tijdje geleden heeft ze spruw gehad maar die is duidelijk over. Ze drinkt wel met veel lucht en daarom ondersteunen we het kinnetje en tuiten we haar mondje. Tussendoor laten we haar herhaaldelijk een boertje doen.

Onze vraag: waarom wil een baby niet drinken en heeft ze geen honger, terwijl ze niet voldoende aankomt?

Antwoord

Dit is altijd een lastige klacht, omdat er allerlei oorzaken kunnen zijn waarom een baby niet goed drinkt. En bovendien: het ene kind drinkt nu eenmaal meer dan het andere. Op zich is dat allemaal geen probleem. Uiteindelijk gaat het erom of de baby goed groeit. En 'goed groeien', dat is: dat de baby zijn eigen lijn blijft volgen in de groeicurve (zonder dat de lijn afbuigt of een knik vertoont, etc.)

U vertelde dat uw dochter nu 4 maanden oud is en 5 kg weegt. Dat is aan de lage kant. Bovendien blijkt de groeicurve af te buigen naar beneden. Dat is ook niet fijn. Maar dat ze zich verder goed ontwikkelt, is in ieder geval een goed teken!

Al met al denk ik wel dat het verstandig is om naar een kinderarts te gaan om uw dochter te laten onderzoeken. Daar zullen een aantal dingen bekeken moeten worden, zoals:

  • heeft ze wel genoeg energie om te drinken? (En zo niet, waar komt dat door?)
  • heeft ze misschien een onaangename ervaring bij een bepaald voedingsproduct? Bijvoorbeeld door een voedselallergie, een geïrriteerde of ontstoken slokdarm of een stofwisselingsprobleem?
  • of heeft ze misschien een sterk willetje en gaat het primair over het weigeren?
Lees ook: