Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

10 juni 2005 door Nanny Gortzak

Waarom wordt de huid van mijn borst rood na het voeden?

Na het voeden van mijn dochtertje wordt de huid van mijn borst rood. Heeft u enig idee wat de oorzaak hiervan kan zijn? Het is verder niet pijnlijk.

Antwoord

Als de huid van uw borsten tijdelijk rood wordt, dan kan dat komen doordat de doorbloeding van de borsten (van binnen én van buiten) vergroot is. Het kan een reactie zijn op de hormonen die tijdens de voeding geproduceerd worden.

De aanmaak van melk

Wat is het nut van een vergrote doorbloeding? Omdat de bestanddelen die nodig zijn om melk te maken aangeleverd worden door het bloed, wordt de bloedtoevoer vergroot ten behoeve van de melk-aanmaak. Das logisch ;-)

Je merkt dit vooral vlak na de bevalling: als de melk-aanmaak op gang gaat komen, zijn de borsten gestuwd. Dit komt deels door de vergrote bloedtoevoer, deels doordat er meer vocht zit in de weefsels in de borst, en deels doordat er melk in de borst aanwezig is.

Pas wel op voor harde plekken

Voor zover ik uit uw vraag begrijp, heeft u er verder geen last van. Het lijkt mij dat er dan inderdaad geen reden voor ongerustheid is. U zult echter wel extra alert moeten zijn wanneer u harde plekken in de borst voelt, die eventueel gevoelig gaan worden.

Het kan moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen een normale rode huid (die rood is vanwege de melk-aanmaak) en een abnormaal rode huid, die rood is door een verstopt melkkanaaltje of een (beginnende) borstontsteking. Maar als u geen pijnklachten of koorts heeft, dan denk ik dat er niet veel aan de hand is.

Zorg er in ieder geval voor dat de doorstroming in de borst van zowel melk als bloed vrij kan plaatsvinden door een goed passende BH te dragen die nergens knelt (vooropgesteld dát u een BH draagt).