Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 november 2005 door Nanny Gortzak

Wanneer mag ik weer gaan sporten?

Ik geef mijn dochtertje nu ruim drie maanden borstvoeding, en ik zou zo graag weer willen sporten. Hardlopen doe ik op dit moment al een beetje, maar ik zou ook weer met mijn Tae Kwondo willen doorgaan.

Hoe intensief kan ik sporten zonder gevaar dat de borstvoeding terug loopt? Met name Tae Kwondo is een explosieve sport, daarom durf ik er nog niet aan te beginnen. Maar ik zou het wel heel graag willen.

Antwoord

Het antwoord op uw vraag kan kort zijn: ga lekker sporten! Maar over de achtergrond van dat advies valt natuurlijk nog wel het een en ander te vertellen.

Herstellen en borstvoeding op gang laten komen

Regelmatig vragen borstvoedende moeders zich af of ze kunnen sporten, en of dat geen kwaad kan voor de hoeveelheid melk die ze produceren. Ik denk dat die vraag wordt ingegeven door het feit dat moeders vlak na de bevalling te horen krijgen dat ze het rustig aan moeten doen (zodat de borstvoeding goed op gang kan komen).

Inderdaad is het verstandig om er als kersverse moeder voor te zorgen dat je de eerste weken na de bevalling goed herstelt. Je doet dat door goed te eten en voldoende rust te nemen. Maar als je hersteld bent en de borstvoeding goed op gang is gekomen, dan kun je zonder enig probleem je normale bewegingsprogramma weer opstarten!

Bewegingsapparaat

Omdat zwangerschap en bevalling toch hun invloed uitoefenen op het bewegingsapparaat (spieren, botten, pezen, etc.), is het wel aan te bevelen om rustig te beginnen met het hervatten van een sport die je al eerder gedaan hebt.

Dit advies heeft vooral betrekking op het voorkomen van blessures en niet op de borstvoeding.

Praktische Tips

  • vanwege het zwaarder zijn van de borsten, kunt u eventueel twee sport-bh's over elkaar dragen voor extra steun;
  • door vlak voor het sporten te voeden, zijn de borsten zo leeg mogelijk, wat aanzienlijk kan schelen in het comfort;
  • zorg ervoor dat u voldoende drinkt. Dat is sowieso belangrijk bij sporten, maar voor borstvoedende moeders is het nóg belangrijker. Let goed op dat u niet uitdroogt!
  • er wordt wel eens beweerd dat een baby de melk van een sportende moeder niet lust, maar de meeste moeders merken daar niets van;
  • indien u erg bezweet bent, en uw baby niet van hartige tepels houdt, kunt u eerst douchen voor u de baby aanlegt;
  • wees wel extra beducht voor blessures aan de borst. Die kunnen aanleiding geven tot verstopte melkkanalen, wat uiteindelijk kan ontaarden in borstontstekingen of abcessen.

Veel rusten is niet meer nodig

Ná de eerste weken, als de borstvoeding goed op gang is, is het voor de melkproductie niet meer noodzakelijk om veel te rusten.

Wel blijft het belangrijk om voldoende tijd en aandacht aan de voedingen te schenken, om teruglopen van de melkproductie te voorkomen. Maar als u volledig op vraag voedt, dan zal uw baby vanzelf aangeven meer en vaker te willen drinken om de productie op peil te houden danwel op te voeren tijdens de zogenaamde regeldagen. Deze dagen kunnen in principe altijd optreden wanneer een baby niet genoeg heeft aan de hoeveelheid beschikbare voeding.

Een leuk weetje tot slot: tijdens de trainingen voor de Olympische Spelen gaf Fanny Blankers Koen borstvoeding. Een duidelijker bewijs dat sporten en borstvoeding prima samen gaan, valt nauwelijks te bedenken.