20 juni 2008 door Frea Kruisinga

Wanneer moeten amandelen verwijderd worden? (9 jr)

Mijn zoon van 9 heeft moeite met vast voedsel, snurkt heel erg, en heeft moeite met ademen tijdens zijn slaap.

Zijn amandelen zijn vergroot maar ik hoor nu al een paar jaar van de arts dat dit wel minder zal worden naarmate mijn zoon ouder wordt en zijn amandelen zullen gaan slinken. Zij vindt het dus niet nodig om de amandelen te laten verwijderen, hoewel deze alleen maar groter worden. De arts vindt het niet nodig omdat ondanks mijn zoons problemen er nog nooit ontstekingen zijn geweest.

Wat vinden jullie hiervan?

Antwoord

Het geven van een second opinion is in het kader van deze vraagbaak-rubriek helaas niet mogelijk, onder andere omdat ik de kinderen waar de vragen over gaan niet zelf heb gezien. Ik moet mij daarom beperken tot een algemeen verhaal over de amandelen, en in welke situaties je kunt overwegen om ze te verwijderen.

Amandelen zitten in het achterste deel van de neus, boven het zachte verhemelte (de neusamandel), aan weerszijden van de keel (de keelamandelen) en een minder bekende is de tongamandel.

Verschijnselen bij vergrote amandelen zijn onder andere:

  • open-mond-ademhaling;
  • snurken;
  • steeds terugkerende luchtweginfecties;
  • middenoorontstekingen
  • keelinfecties (tonsillitis).

Ook kunnen er soms ernstiger ademhalingsproblemen zijn, met lange adempauzes (de zogenaamde apneus). En soms zijn er ook voedingsproblemen.

Zoals u beschreef, heeft uw zoon een aantal van deze klachten. Maar alleen als het echt nodig is, worden amandelen verwijderd. De reden om het niet te doen als het niet echt nodig is, is – zoals uw huisarts al zei – dat amandelen meestal afnemen in grootte bij het toenemen van de leeftijd (vanaf 7 à 8 jaar), waardoor de klachten op den duur vanzelf verdwijnen.

Redenen om de amandelen wél te verwijderen, zijn onder andere:

  • steeds terugkerende infecties van de keelamandel;
  • andere infecties (met name luchtweg-infecties);
  • ernstige ademhalingsproblemen met adempauzes (apneus dus), waardoor vaak een slechte nachtrust ontstaat, met alle gevolgen als een slechte concentratie overdag, spontaan in slaap vallen, etc.

In dit soort gevallen, als verwijdering van de amandelen serieus overwogen wordt, is er een verwijzing naar de KNO-arts nodig.

Bij voedingsproblemen worden de keelamandelen minder snel verwijderd, omdat het effect op de voedingsproblemen niet altijd even duidelijk is. Maar als er twee zeer grote amandelen (zogenaamde kissing tonsils) in de keel zitten, dan kun je je wel voorstellen dat dit problemen kan geven met vast voedsel.