Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

18 oktober 2001 door Diederik Bosman

Was de weekend-arts te laks bij mogelijke meningokokken-ziekte?

Mijn zoon van 20 maanden heeft twee weken terug een erg stijve nek gehad. Hij kon zijn hoofd geen enkele kant meer op draaien. Verder was hij suf en huilde hij erg raar.

De dienstdoende huisarts (weekend-arts) zei dat zijn situatie niet ernstig genoeg was omdat hij op dat moment geen hoge koorts had en geen vlekjes. Hij had een temperatuur van 38.3.

Na een dag ging het weer wat beter met mijn zoon, maar in het licht van de meningokokken-infectie vond ik dat er erg laks werd gedaan door de arts. Vindt u dat ook? Wanneer en bij welke temperatuur moet je alarm slaan?

Antwoord

Of je al dan niet aan een meningokokken-ziekte (hersenvliesontsteking) moet denken, wordt niet bepaald door de hoogte van de koorts. De hoogte van koorts zegt niet zo veel; het belangrijkste is de toestand van het kind.

Een kind met 38 graden dat echt ziek eruit ziet, is veel zieker dan een springlevend kind met 40 graden koorts. Daarnaast is het zo dat – met uitzondering van pasgeboren baby's – kinderen snel hoge koorts hebben, ook al zijn ze niet erg ziek.

Nekstijfheid

Desalniettemin is de meningokokken-ziekte erg gevaarlijk. Nekstijfheid, wat trouwens iets anders is dan 'een stijve nek', is een alarmerend symptoom.

Nekstijfheid kun je testen door het kind te laten liggen en de benen zover als mogelijk naar voren te buigen (uiteraard niet verder dan verantwoord.) Als je dit doet en het kind geeft pijn aan, dan is dat verdacht maar nog niet bewijzend voor een hersenvliesontsteking.

Een 'gewone' stijve nek geeft in het algemeen geen pijn bij de hierboven beschreven test.

Kleine rode vlekjes

Zeer alarmerend zijn de zogenaamde petechieën op de huid. Dit zijn in het begin kleine rode vlekjes die niet wegdrukbaar zijn.

De beste test: neem een glas en druk het zacht op een van de vlekjes. Kijk door het schone glas of het vlekje weggaat. Zo niet, dan is het meestal een petechie. Ook dát is – net als de nekstijfheid – echter nog steeds niet bewijzend voor een hersenvliesontsteking. Petechieën komen namelijk niet alleen bij de meningokokken-ziekte voor.

Echt erg ziek - en wat dan?

Wat uiteindelijk de doorslag moet geven, en wat je als ouder meestal goed kunt beoordelen, is of het kind echt erg ziek is. Dat is het geval bij een meningokokken-ziekte.

Bij een meningokokken-ziekte moet het kind met spoed naar een ziekenhuis en soms zelfs naar een intensive care.

Ik denk dus dat de huisarts in uw geval goed heeft gehandeld.

Zie ook de eerder gepubliceerde stukken van Ouders Online over hersenvliesontsteking:

Lees ook: