Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

14 maart 2003 door Ward van Alphen

Wat betekenen die enge dromen van mijn zoon? (7 jr)

Op zich heeft mijn zoontje van 7 niet speciaal last van nachtmerries, maar af en toe heeft hij een enge droom. Omdat ik zelf als kind veel ziek ben geweest, kan ik me nog veel angstdromen herinneren. Daardoor vraag ik mijn zoontje dan ook als hij eng gedroomd heeft waar hij dan bang voor was.

Vorige week had hij door koorts een enge droom. Het ging over ons huis, dat er anders uitzag (waarschijnlijk kapot), en er waren veel vreemde mensen binnen. Ik, de moeder, kwam heel voorzichtig naar hem toe, en de vreemde mensen zagen mij niet. Zijn vader had zich echter niet verstopt en werd door de vreemde mensen meegenomen.

Wat ik graag wil weten is waarom hij altijd over zijn vader als slachtoffer droomt. Mijn zoontje en ik komen er altijd veilig vanaf, maar zijn vader wordt aangevallen door de indringers. Twee jaar geleden had hij ook een droom dat zijn vader bekogeld werd met stenen en opgesloten werd.

Antwoord

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: past u alstublieft op met het geven van eigen interpretaties aan dromen van anderen. Je kúnt er mensen mee steunen, doordat je ze helpt een probleem op het spoor te komen. Maar je kunt ze ook een plakkertje geven dat niet klopt.

Ik zeg dit vooral omdat u vertelt dat u vroeger zelf nare dromen heeft gehad. Daar heeft u veel last van gehad, maar dat wil niet zeggen dat het verklaren en interpreteren van dromen van je zoon daarom goed is.

Kortom: wees er alstublieft voorzichtig mee. Gewoon troosten en knuffelen is misschien veel beter.

Waarvoor dienen dromen?

Over dromen bestaan veel theorieën. Maar eigenlijk weten we nog steeds niet goed waar een droom voor dient, en óf een droom eigenlijk wel ergens voor dient.

Je zou kunnen zeggen dat het zin heeft om betekenis te geven aan dromen, omdat we dat kennelijk willen. Omdat we niet kunnen leven met de gedachte dat dingen géén betekenis hebben. De betekenis die we aan een droom geven, zegt echter vooral iets over degene die de betekenis geeft.

Dus: als u probeert een droom van uw zoontje te verklaren, bestaat er het risico dat u zonder het te weten eigenlijk bezig bent met uw eigen innerlijk, en niet met dat van uw zoontje.

Sturing

Het zou al helpen als je de informatie over datgene wat een droom betekent (of zou kúnnen betekenen) zoveel mogelijk van de dromer zelf laat komen. Maar het feit dat u degene bent die met uw zoontje over een droom praat, geeft al een zekere sturing aan het proces, en kan bijvoorbeeld al leiden tot gewenste antwoorden van uw zoontje. Antwoorden die u graag wilt horen.

De vraag is ook of mensen die ooit al eens iets over droom-analyse gelezen hebben, nog wel vrijuit kunnen praten over wat een droom betekent. Ze hebben immers al zoveel kennis in huis...

Zorgen

Anderzijds ik begrijp best dat je je als ouder zorgen kunt maken als je kind een nachtmerrie of een enge droom heeft. Dat je graag wilt weten of er dan bijvoorbeeld iets met je kind is, en zo ja, wat.

Die informatie zul je dan toch moeten zoeken in het dagelijks leven van je kind. Daarbij hoeft er nog niet eens een echt probleem te zijn, want je zou je kunnen voorstellen dat een kind met een bepaalde ontwikkelingsstap bezig is. Een stap die op zich goed verloopt, maar die wel veel energie kost.

Veiligheid

Natuurlijk kan ik mij van alles voorstellen bij de droom die u beschrijft. Misschien staat zijn vader model voor het begrip 'veiligheid', en is hij bang dat die veiligheid (zijn eigen veiligheid dus) bedreigd wordt.

Dat hoeft niet een letterlijke bedreiging te zijn (in de vorm van een oorlog of zo) maar aangezien een droom een weerslag is van een innerlijk proces, gaat het om een beleefde bedreiging, iets wat hij als dreiging beleeft.

Waaruit zou die bedreiging dan kunnen bestaan? Geen idee. Misschien is hij soms wel boos op zijn vader, wat beangstigend kan zijn. Want je vader zou zomaar kunnen doodgaan als je boos op hem bent.

Kortom: het kan van alles zijn. Ik waag me niet aan een interpretatie, en ik raad u aan om dat ook niet te doen. Gewoon troosten en knuffelen, dat is meestal het beste in zo'n geval.