6 november 2009 door Frea Kruisinga

Wat betekent 'een licht uitgezet nierbekken'? (3 mnd)

Mijn dochtertje (nu 3 maanden oud) heeft een maand geleden een echo aan de nieren gehad, omdat er na de geboorte twee vaten in de navelstreng werden gevonden in plaats van drie. De echo liet een licht uitgezet nierbekken zien.

Kunt u mij zeggen wat dit inhoudt? Op dit moment zijn er geen consequenties, maar het onderzoek moet over 3 maanden wel herhaald worden.

Antwoord

Een navelstreng heeft normaal gesproken drie vaten, namelijk twee slagaders (voor de bloedtoevoer) en één ader (voor de afvoer). Ongeveer 1% van de baby's heeft twee in plaats van drie navelstrengvaten. Dat is op zich niet erg, maar geeft een iets verhoogd risico op afwijkingen, onder andere aan de nieren.

Bij uw dochtertje is dus een lichte verwijding gevonden van het nierbekken (we noemen dat een lichte of milde hydronefrose). En om te begrijpen waar het over gaat: de nieren produceren urine, die urine komt terecht in het nierbekken, en stroomt van daaruit – via de urineleider – door naar de blaas.

De echo wordt standaard na 3 maanden herhaald, om te kijken hoe een en ander zich ontwikkelt. In veel gevallen verbetert een lichte hydronefrose spontaan, of het blijft stabiel zonder verdere problemen of consequenties.

Zijn er wél problemen, dan zal er meestal aanvullend onderzoek worden gedaan om te kijken of er een oorzaak gevonden kan worden. Bijvoorbeeld; een afvloedbelemmering van de urineleider, of reflux (waarbij er urine terugloopt van de blaas naar de urineleider).

Lees ook: