Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wat betekent een navelstreng met twee bloedvaten?

In de brief die wij van het ziekenhuis hebben gekregen stond bij bijzonderheden kind: navelstreng 2 vaten. Wat houdt dat in?

Ze hebben in het ziekenhuis er niets over gezegd. De kinderarts aldaar heeft haar helemaal onderzocht en heeft ons niet gemeld dat er iets mis is.

Kunnen we er vanuit gaan dat er ook niks mis is?

Antwoord

Normaliter zitten er in een navelstreng drie bloedvaten; twee slagaders en één ader. Soms echter zitten er in plaats van drie maar twee bloedvaten in de navelstreng.

Dit op zich zegt niets. Maar er zijn een aantal aangeboren afwijkingen waarbij er ook twee bloedvaten in de navelstreng zitten. Enkele van die syndromen zijn het Zellweger syndroom, trismie 13, trisomie 18. Dit kan echter ook voorkomen bij een-eiïge tweeling, en bij volstrekt normale kinderen.

Het feit dat het op het briefje staat is belangrijk. In het geval er in de loop van de tijd problemen ontstaan met betrekking tot de ontwikkeling van uw kind dan kan men wat makkelijker op het spoor komen wat hiervan dan eventueel de oorzaak zou kunnen zijn.

De meeste van deze syndromen hebben zulke sterke afwijkingen dat ze direct bij de geboorte door de kinderarts zouden worden gezien. Dus ik denk dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Lees ook: