Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

28 mei 2010 door Fleur de Lorijn

Wat betekent een "V" boven de bilspleet?

Een "V" boven de bilspleet van mijn zoon duidde volgens de kinderarts op een (in aanleg) open ruggetje dat uiteindelijk is goedgekomen. Gelukkig was er dus geen sprake van een open ruggetje, maar het roept wel vragen op.

Onze zoon heeft ook een grote navelbreuk. Is hier een verband tussen? En moeten we de ontwikkeling van zijn rug en benen nog extra in de gaten houden om eventuele rugklachten op latere leeftijd te voorkomen?

Antwoord

Er bestaan twee vormen van spina bifida:

  • de spina bifida aperta;
  • en de spina bifida occulta.

De spina bifida aperta wordt ook wel het 'open ruggetje' genoemd. Hierbij komen bepaalde structuren (zoals het ruggenmerg) buiten de rug te liggen en worden deze structuren niet meer overdekt door de huid.

Bij de spina bifida occulta zijn de wervelbogen ook niet gesloten en liggen er soms structuren buiten de wervelkolom. Die zijn echter altijd overdekt door de huid.

Bij kinderen met een spina bifida komt het vaker voor dat er ook andere (aangeboren) afwijkingen zijn, zoals een navelbreuk. Ook kunnen zij meer rugklachten krijgen dan andere kinderen, onder andere door het ontstaan van een kromming van de rug (scoliose).

Als ik het goed begrijp, is er bij uw dochter geen sprake van een spina bifida occulta. In dit geval verwacht ik geen extra rugklachten of ontwikkelingsproblemen van rug of benen.

Lees ook: