Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

26 juni 2009 door Frea Kruisinga

Wat betekent: "Geboren met opgeslagen handjes"?

Mijn baby is geboren in voetligging. Het was een zware vaginale bevalling.

In mijn dossier staat bij de bijzonderheden: "Geboren met opgeslagen handjes!" Weet u wat dat betekent?

Antwoord

Eerst even een toelichting op de voetligging. Daarna ga ik in op de "opgeslagen handjes".

Een geboorte in voetligging is een vorm van stuitbevalling. Andere stuitbevallingen zijn:

  • de volkomen stuitligging (billen eerst, gebogen knieën);
  • en de ónvolkomen stuit (billen eerst, gestrekte knieën).

Een stuitligging treedt op bij 3 à 4% van alle geboorten. Het gebeurt onder andere bij te vroeg geboren kinderen, veel vruchtwater, een abnormale ligging van de moederkoek en bij bepaalde afwijkingen van het kind.

Dan de handjes. Meestal zullen de armen bij een stuitbevalling zich ergens ter hoogte van de buik van de baby bevinden en vlak na de billen worden geboren, maar soms komt het voor dat de armpjes omhoog liggen, bij het hoofd. Het kind wordt dan geboren 'met opgeslagen armpjes'. Bij u stond er "Geboren met opgeslagen handjes" maar dat betekent hetzelfde.

Het lastige van zo'n bevalling is dat de armpjes tegelijk met het hoofd moeten passeren door de baarmoederhals. Dat kan problemen geven. Verder geeft het een iets verhoogd risico op verwondingen bij de baby.

Het is gebruikelijk om in een baringsverslag precies aan te geven wat de ligging van de baby was tijdens de geboorte, om bij eventueel later geconstateerde problemen te kunnen nagaan of dit te maken zou kunnen hebben met de geboorte.

Lees ook: