14 maart 2008 door Frea Kruisinga

Wat betekent lang ziek zijn voor de ontwikkeling? (16 mnd)

Onze dochter van 16 maanden is sinds ongeveer 1 maand ziek. In het begin gaf ze veel over en at en dronk ze nauwelijks. Ook sliep ze veel. Sinds 1½ week geeft ze niet meer over en eet en drinkt ze ook weer redelijk goed.

Wat ons zorgen baart, is dat ze het liefst alleen blijft zitten en nauwelijks wil spelen. Voor ze ziek werd, liep ze eigenlijk de hele dag rond.

Uiteindelijk zijn we naar de kinderarts gegaan, een week geleden. Haar bloed is onderzocht en er blijkt geen afwijking te zien. Het enige is dat ze een licht ijzertekort heeft.

De diagnose van de arts is: een virale infectie die wat langer aanhoudt. Ze moet dus uitzieken en zelf op krachten komen. Ter ondersteuning hebben we een ijzerkuurtje gekregen.

Mijn vraag is of haar ontwikkeling hier geen last van blijft houden. Ze is namelijk al 4 maanden niet meer gegroeid (74 cm gebleven) en in de maand dat ze ziek was, is ze 9 ons afgevallen (van 9,2 naar 8,3 kg).

Ook vraag ik me af of het niet erg is dat ze weken niet of nauwelijks loopt.

Antwoord

Uw dochter is zo te horen flink ziek geweest, waarbij ze ook meer dan een week flink heeft overgegeven en slecht heeft gedronken. Dat kan passen bij een flinke virale buikgriep, die dan wel wat lang heeft aangehouden.

Omdat het zo lang heeft aangehouden, en ze flink is afgevallen, is het wel begrijpelijk dat ze daar weer van moet herstellen, dat ze weer op krachten moet komen, en dat ze weinig energie heeft om haar normale activiteiten weer op te pakken.

Gelukkig is ze – begrijp ik uit uw verhaal – wel aan het opknappen en eet en drinkt ze inmiddels ook al weer veel beter. Meestal komt het verloren gewicht er dan snel weer bij, en wordt de groei en de algehele ontwikkeling wel weer goedgemaakt.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat het steeds een beetje beter gaat. Gebeurt dat niet, dan is dat een goede reden om haar nog een keer na te laten kijken. Ga ook nog even na of er misschien niet een andere reden is waarom ze niet wil lopen, zoals pijn. Dat is altijd een reden om contact op te nemen met uw arts.

Lees ook: