16 maart 2006 door Merit Tabbers

Wat betekent licht-grijze, bijna witte ontlasting? (5 jr)

Mijn dochter van 5½ jaar heeft al sinds haar geboorte last van darmkrampjes. Bij de kinderarts is ze met laxeermiddelen behandeld voor verstopping en ze doet het heel goed op een glutenbeperkt dieet, zonder dat ze coeliakie heeft (dit is getest met een darmbiopt).

Ze blijft echter klagen (ca. 4 à 5 x per dag) over buikpijn, en nu heeft ze de laatste paar maanden ook regelmatig een licht-grijze, bijna witte ontlasting. Hoe kan dat?

Antwoord

Witte ontlasting hoort niet. Met witte ontlasting bedoel ik dat de ontlasting echt ontkleurd is. De normale – bruinige – kleur van de ontlasting wordt veroorzaakt door de gal. Als daar iets mee mis is, blijft de kleuring dus achterwege.

Heeft uw kind andere klachten dan buikpijn, zoals geel zien, moeheid of jeuk? Dan kan er een zijn probleem met de afvloed van de gal. Zoiets kan verschillende oorzaken hebben, maar het heeft in ieder geval niet te maken met de verstopping! Ik raad u aan om de ontlasting te laten zien aan de kinderarts.

Overigens is mij niet helemaal duidelijk waarom ze een glutenbeperkt dieet heeft, als met 100% zekerheid is aangetoond dat ze geen Coeliakie heeft. Maar hoe dan ook: succes ermee!