Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

6 april 2006 door Merit Tabbers

Wat betekent nachtelijke benauwdheid? (9 mnd)

Onze zoon (nu 9 maanden) is sinds zijn geboorte vaak verkouden. De laatste weken is het erger geworden. Vorige week heeft hij een paar dagen koorts gehad.

Het probleem is vooral 's nachts. Hij kan dan slecht ademhalen, hij ronkt als een oude man, hij heeft een hele grove hoest en hij wordt regelmatig in paniek wakker.

Neusspray (zoutoplossing), een halve ui en heet water met Luuf naast z'n bed... niets helpt. Wat kunnen we nog meer doen?

Antwoord

In hun eerste levensjaar werken kinderen hard aan het opbouwen van hun afweer. Het is dan ook heel normaal dat ze minimaal 1x per maand een virale infectie doormaken. Dit kan per episode soms wel 1 à 2 weken duren.

Afgezien van zoute neusdruppels (of zoute neusspray), paracetamol, en het aanbieden van voldoende voeding, kun je weinig doen. Het moet gewoon 'uitzieken'.

Neusdruppels

Neusdruppels zijn altijd belangrijk (ook als ze niet lijken te helpen, zoals u vertelde), omdat baby's het eerste jaar vooral door hun neus ademhalen. Het advies is dan ook om bij een verstopte neus vóór elke voeding te druppelen of te sprayen, zodat ze tijdens het drinken goed kunnen ademhalen.

Zoute neusdruppels mag je zo vaak en zo lang geven als je wilt. Ook kan kinder-Otrivin nuttig zijn, maar dát mag je niet langer dan 5-7 dagen achter elkaar gebruiken. Als de verkoudheid langer duurt, kun je de Otrivin en de fysiologische zoutoplossing afwisselen.

Vooral 's nachts wakker

Als uw kind veel hoest, en ondanks de bovengenoemde maatregelen (neusje goed openhouden!) vooral 's nachts wakker wordt, dan adviseer ik u om de huisarts een keer te laten luisteren naar de longen. Je kunt dan namelijk denken aan astma.

Kinderen met astmatische klachten hebben vooral 's nachts last van benauwdheid. Dit kan overigens wel worden uitgelokt door een virus of een allergie. Komt er astma of allergie in uw familie voor? Dat kan een extra reden zijn om de kwestie voor te leggen aan uw huisarts.

Tot slot: als uw kind onvoldoende opknapt, kunt u sowieso een afspraak bij de huisarts maken. Succes ermee!

Lees ook: