Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

27 november 2009 door Frea Kruisinga

Wat doen schildklierproblemen? (8 jr)

Mijn kind (8 jaar) is erg onrustig. Eet heel veel maar komt niet aan. Heeft een uitgeblust uiterlijk maar gaat maar door. Is niet te stoppen. Zeer onrustig en heeft hier zelf veel hinder van. Lijkt soms wel depressief terwijl hij nog maar 8 jaar is.

Nu blijkt dat er iets is met zijn schildklier. Ook heeft hij sinds kort ernstige klachten aan zijn knie. Kan dit verband met elkaar hebben?

Ik heb zelf ook een schildklieraandoening. Is dit erfelijk? En moet ik nu bij de huisarts blijven of juist hogerop gaan?

Ik weet het niet meer. Ben heel onzeker en zie dat mijn kind er veel last van heeft. Hij vertrouwt niet meer op zijn eigen lichaam. Trainde 6 uur in de week maar kan dat niet meer. Is gewoon op. Terwijl zijn droom is om top-voetballer te worden.

Komt dit nog goed?

Antwoord

Als er een probleem is met de schildklier, dan kan het zijn dat die te langzaam of juist te snel werkt. Het feit dat u er zelf ook last van heeft is niet opmerkelijk, want bepaalde schildklieraandoeningen kunnen inderdaad erfelijk zijn. In de meeste gevallen kunnen schildklierproblemen goed behandeld worden.

Bij een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) gaat de hele stofwisseling op een lager peil. Klachten zijn dan onder andere:

  • het snel koud hebben;
  • aankomen in gewicht;
  • een lagere hartslag.

Bij een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) gaat de stofwisseling juist op een hoger peil. De klachten van uw zoon passen daarbij. Zoals:

  • onrust;
  • veel eten maar niet aankomen;
  • de psychische klachten die u beschreef.

Bij schildklierproblemen kunnen ook spierklachten en gewrichtsklachten voorkomen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de problemen met uw zoons knie.

Wat precies het probleem met de schildklier van uw zoon is, zal uitgezocht moeten worden. Met uw huisarts kunt u bespreken hoe en door wie dat onderzoek het beste uitgevoerd kan worden.