4 juni 2004 door Nanny Gortzak

Wat doet ABC Dophilus poeder tegen krampjes? (5 wkn)

Mij werd geadviseerd om ABC Dophilus poeder te gebruiken voor het verhelpen van maagkrampjes bij mijn dochter (5 weken).

Wat is er bekend over dit poeder? Is het veilig, en werkt het? En hoe verhoudt het zich tot Cinababy?

Antwoord

Uw vraag heeft niet rechtstreeks betrekking op borstvoeding, waardoor het moeilijk is om een duidelijk antwoord te kunnen geven. Wel valt het mij op dat er de laatste tijd opeens veel te doen is over ABC Dophilus, waardoor ik het toch de moeite waard vind om er iets over te zeggen.

ABC Dophilus

ABC Dophilus is een voedingssupplement met micro-organismen die – volgens de fabrikant – een gunstige uitwerking op de darm zouden hebben. Net zoals Yakult bijvoorbeeld, maar dan in poedervorm. De micro-organismen van ABC Dophilus zullen overigens na verloop van tijd ook van nature (vanzelf dus) in de darmen van baby's voorkomen.

Of ABC Dophilus doet wat u wilt, namelijk het verminderen van krampjes, kan ik helaas niet zeggen. Ik heb daar geen ervaring mee. (Waar ik wel ervaring mee heb, is dat het de kans op spruw vermindert, maar dat is een ander verhaal.) Ook bestaat er geen algemeen aanvaard wetenschappelijk onderzoek waaruit het heilzame effect van ABC Dophilus op krampjes zou blijken.

Op het Internet, in diverse forums, zie je overigens wel ervaringsverhalen van ouders die vertellen dat het werkt. Bij dat soort juich-verhalen heb ik echter mijn twijfels. Ze zeggen bijvoorbeeld vaak iets in de trant van "met middel X of Y was hij na 3 maanden van zijn krampjes af!" Ja, dat haalt je de koekoek. Als je niets doet, is je baby er met 3 maanden ook vanaf.

Borstvoeding

Wat u zich in ieder geval moet realiseren, is dat borstvoeding op zich al ongeveer hetzelfde doet als ABC Dophilus, namelijk helpen bij het opbouwen van een goede darmflora.

Het belangrijkste verschil tussen borstvoeding enerzijds en ABC Dophilus anderzijds is dat ABC Dophilus organismen toevoegt, terwijl borstvoeding de reeds aanwezige organismen stimuleert door ze van voedsel te voorzien. (Een ander verschil is dat een potje ABC Dophilus 25 euro kost, terwijl borstvoeding gratis is.)

Cinababy

Dan het verschil tussen ABC Dophilus en Cinababy. Cinababy is een homeopathisch product tegen darmkrampjes. In tegenstelling tot ABC Dophilus zitten er geen micro-organismen in om de darmflora te stimuleren; het product is vooral bedoeld om de symptomen te bestrijden.

De overeenkomst tussen ABC Dophilus en Cinababy is dat het allebei middelen zijn die inspelen op de neiging van ouders om iets te willen doen aan krampjes. Bedenk echter dat krampjes een normaal onderdeel vormen van de ontwikkeling van een baby, en dat ze meestal belastender voor de ouders dan voor het kind zijn.

Mocht je tóch iets aan die krampjes willen doen, dan zou ik eerder willen pleiten voor (gratis) handelingen dan voor dure middeltjes waarvan je niet precies weet wat ze doen.

Alternatieven

De volgende handelingen kunnen verlichting brengen bij krampjes:

  • verwarm de buik van de baby met een (niet te hete!) kruik of met warme doeken;
  • doe de baby in een warm badje;
  • draag de baby rond op uw onderarm, zodanig dat hij met zijn buik op de muis van uw hand ligt (de druk op zijn buik is prettig);
  • draag de baby over uw schouder, zodanig dat de schouder druk uitoefent op zijn buik.

Borstvoedingsbeleid

Ook het verbeteren van het borstvoedingsbeleid kan bijdragen tot vermindering van krampen:

  • laat uw baby tijdig boeren;
  • laat uw baby de eerste borst zelf helemaal leegdrinken vóór de tweede borst wordt aangeboden;
  • voed uw baby zodra u de eerste hongersignalen waarneemt (wakker worden, onrustig gedrag vertonen, de handjes naar de mond brengen, smakken) en voorkom huilen van de honger. Bij dat huilen kan er namelijk lucht worden ingeslikt, wat ook voor een vervelend gevoel kan zorgen.

En nog een belangrijke tip tot slot: raadpleeg vóór het gebruik van middelen en middeltjes (zoals ABC Dophilus of Cinababy) altijd eerst een arts.