Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

24 oktober 2003 door Mieke Beers

Wat doet een faryngo-plastiek bij een spraakprobleem?

Mijn zoontje heeft een ernstig spraakprobleem. Hij kan veel letters niet uitspreken. Onder andere: de R, de T, de D en de K.

De logopediste vermoedt nu een lichamelijk gebrek. Hiervoor zou eventueel een operatie mogelijk zijn, de zogenaamde pharyngoplastiek.

Mijn vraag: wat houdt die operatie in, hoe ziet dat eruit, en welke resultaten kunnen er behaald worden? Waar kan ik meer informatie hierover krijgen?

Antwoord

Articulatie-problemen kunnen inderdaad veroorzaakt worden door afwijkingen aan de lip, de kaak of het gehemelte. Hierdoor kan het kind niet meer de afsluitingen maken die nodig zijn voor het maken van klanken als de R, de T, de D en de K, zoals bij uw zoontje.

Als taalkundige ben ik helaas niet goed thuis in de (medische) faryngo-plastiek, die voluit velo-faryngo-plastiek wordt genoemd. Ik moet mij dus beperken tot een paar algemene opmerkingen.

Plastisch chirurgie

In principe gaat het om een ingreep door een plastisch chirurg, waarbij het zachte gehemelte (het velum) wordt verbonden met de achterwand van de keel (de farynx).

Deze ingreep komt ook wel voor bij kinderen met een (hele of gedeeltelijke) gehemelte-spleet, ook wel schisis genoemd.

Schisis-teams

In elk academisch ziekenhuis zijn schisis-teams, onder andere bestaande uit artsen en logopedisten die kinderen met een schisis behandelen en hun ouders begeleiden bij het omgaan met de schisis.

U zou eens kunnen informeren bij zo'n schisis-team naar folders over de operatie en de gevolgen daarvan. Het schisis-team van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft bijvoorbeeld een zeer informatieve folder over velo-faryngo-plastiek.