Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

18 december 2009 door Frea Kruisinga

Wat doet Enfamil bij reflux en waarom gaat het niet samen met Losec? (9 wkn)

Onze zoon van 9 weken heeft verborgen reflux en krijgt hiervoor Losec. Dit middel helpt matig. Wel hebben we de indruk dat de melk die omhoog komt, minder zuur is.

Sinds 3 dagen geven we hem ook voor elke voeding een paar theelepeltjes van een papje van Johannesbroodpitmeel. Dit lijkt ook iets te helpen.

Binnenkort moet mijn vriendin weer werken en willen we overgaan op kunstvoeding. Is het aan te raden om dan vanwege de reflux Enfamil te geven? En klopt het dat we dan moeten stoppen met de medicatie, omdat de werking hiervan niet samengaat met Enfamil?

Antwoord

Enfamil is voeding die pas in de maag dik wordt (waardoor het makkelijker te drinken is dan verdikte voeding die in de fles al dik is). Dat dik worden gebeurt onder invloed van zuur, in dit geval het maagzuur. Dat maagzuur moet dan wel voldoende zuur zijn, en dat is nu juist niet het geval bij het gebruik van Losec (werkzame stof: omeprazol). Dit medicijn is immers bedoeld om de aanmaak van maagzuur te remmen. Met als gevolg dat de pH (zuurgraad) niet laag genoeg is om de Enfamil dik te laten worden.

Voor u zijn er dus twee mogelijkheden: stoppen met de Losec en overgaan op Enfamil, of doorgaan met de Losec en de (gewone) flesvoeding dikker maken met Johannesbroodboompitmeel. De voeding is dan in de fles al dikker.

Het lijkt me verstandig om dit even te bespreken met de arts die uw zoontje behandelt.

Lees ook: