2 november 2001 door Diederik Bosman

Wat doet lactulose? En is het schadelijk? (4 jr)

Mijn zoontje wordt over drie maanden vier jaar. Sinds deze zomer is hij zindelijk van urine, maar de ontlasting houdt hij op. Die komt met kleine beetjes en zeer onregelmatig in zijn onderbroek terecht.

Nou heb ik alle vragen en antwoorden over dit onderwerp in deze vraagbaak gelezen, maar nog niet gevonden wat ik wilde weten.

Mijn vraag is de volgende: mijn zoon gebruikt al een jaar lactulose. Sinds maart dit jaar 20 ml per dag, zonder gewenst effect. Moet of mag ik hem nog meer geven en is dit langdurige gebruik niet schadelijk voor zijn darmen? Zijn rectum moet onderhand wel een enorme slappe zak zijn geworden na ruim een jaar tegenhouden!

Antwoord

Lactulose is een veel gebruikt laxeermiddel. Het is daarom goed om te weten hoe het eigenlijk werkt.

Lactulose is een onverteerbaar suiker. Daarom wordt het niet vanuit de darm in het bloed opgenomen; de lactulose blijft gewoon in de darm achter. Bij iedereen zitten er in de darm darmbacteriën die in principe heel onschuldig zijn en eigenlijk zelfs nuttig. Deze darmbacteriën gaan de lactulose nu vergisten. Hierbij komt overigens – wees gerust – geen alcohol vrij.

Bij de vergisting wordt gas en water gemaakt hetgeen de ontlasting dunner maakt. Doordat de ontlasting dunner is geworden en meer volume heeft gekregen, werkt lactulose laxerend.

Het is dus een totaal onschuldig middel, dat zelfs bij zeer lang gebruik geen echte bijwerkingen heeft. De darm wordt er ook niet lui van.

Ook de hoeveelheid maakt niet echt uit. Je kan er, afgezien van de vieze smaak, medisch gezien ook niet te veel van nemen. Het advies voor de hoeveelheid luidt: net zoveel als nodig is om een normale stoelgang te krijgen. Niet meer maar ook niet minder.

Bij uw zoon moet u zich echter afvragen of alleen lactulose helpt, of dat er niet krachtiger behandeld moet worden (in de vorm van tijdelijke klysma's). Voor dit laatste moet u zich wenden tot uw huisarts of een kinderarts. Te lang tobben doet inderdaad de dikke darm te veel uitzetten en dat is niet goed.

Lees ook: