Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wat is betere behandeling tegen bronchitis: antibioticakuur of ventolin?

Mijn dochter van 14 maanden heeft verkleuringen op haar voortanden. De tandartsassistente vertelde mij dat dit door het gebruik van antibiotica kan komen. Ze heeft inderdaad drie keer een antibioticakuur tegen bronchitis gehad (Zythromax).

Kan het daardoor komen, kan je er nog iets aan doen, wordt het blijvend gebit ook verkleurd? Waarom wordt er in de bijsluiter (voor zover ik weet) niets over vermeld. Hoe vaak komt zo'n verkleuring voor?

Een andere arts zei al eerder dat zij liever iedere dag ventolin zou geven dan drie keer per winter een antibioticakuur, maar mijn arts geeft liever antibiotica. Wat is nou beter?

Antwoord

Antibiotica kan het tandglazuur doen verkleuren, maar er zijn tal van oorzaken waardoor dit kan komen. De belangrijkste en meest voorkomende oorzaak is het tijdens de slaap of het in bed sabbelen aan een flesje met zoete dranken of melk.

Goed poetsen

In het algemeen kan je behalve erg goed poetsen, want soms zit het aan de buitenkant, er eigenlijk niets aan doen. De blijvende tanden hebben er in principe geen last van tenzij er een andere oorzaak voor de verkleuring is.

Dergelijke zaken staan soms nog niet in een bijsluiter omdat het of niet bewezen is of omdat het middel nog vrij nieuw is. Voor Zythromax geldt beide.

Op de vraag wat nu beter is een antibioticakuur of ventolin, is moeilijk een antwoord te geven omdat het geneesmiddelen betreft met een totaal andere werking.

Zythromax

Zythromax is een antibiotica en doodt bacteriƫn. Aangezien de meeste luchtweginfecties bij kinderen niet door bacteriƫn maar door virussen worden veroozaakt ben ik persoonlijk zeer terughoudend met het geven van antibiotica. Ook omdat het vaak vanzelf al over gaat.

De leeftijd van uw dochter in aanmerking nemende vind ik het gebruik van Zythromax overigens geen echt goede keus en zou ik liever, indien nodig, amoxycilline geven.

In het algemeen moet je aan kinderen pas antibiotica geven als ze erg ziek zijn met koorts en er een sterke verdenking is op een door een bacterie veroorzaakte luchtweginfectie. Nogmaals meestal is dit alles niet het geval.

Ventolin

Ventolin is een middel tegen astma en helpt niet tegen infectie, maar alleen tegen verkrampingen van de luchtwegen. Indien uw kind last heeft van een snelle en piepende ademhaling of als de arts echt gehoord heeft dat er sprake is van astma-achtige geluiden bij de longen pas dan zou ik overgaan tot het geven van Ventolin. Het beter zijn van het ene of andere geneesmiddel hangt dus sterk af van wat er nu echt aan de hand is.

Ik zou u eigenlijk willen adviseren de volgende keer even af te wachten en te kijken of het allemaal vanzelf overgaat, tenzij uw kindje er echt ziek van is.

Lees ook: