12 april 2002 door Diederik Bosman

Wat is een virus eigenlijk, en wat doet het?

Ik heb twee jonge kinderen. Continu hoor ik allerlei dingen over virussen en nou vroeg ik mij af wat een virus nu precies is. Ik zou graag wat meer informatie willen over de werking van een virus in het lichaam, wat de gevolgen zijn, en wat ertegen te doen is.

Antwoord

Een virus is een micro-organisme; bijvoorbeeld het griep-virus. Het verschil met een bacterie (ook een micro-organisme) is dat een virus pas "tot leven" komt zodra het in de gastheer is. Een bacterie daarentegen, leeft ook buiten de gastheer.

Een ander verschil is dat een virus zich meestal in de cellen nestelt, terwijl bacteriën buiten de menselijke cellen blijven. Een virus reageert daarom ook op heel andere medicijnen dan een bacterie. Virussen zijn bijvoorbeeld niet gevoelig voor antibiotica.

Elk virus heeft een andere werking en een andere voorkeur voor de plek waar het zich nestelt in het lichaam. In principe gaan de meeste virale infecties over zonder medicijnen, alhoewel er altijd wat menselijke cellen verloren gaan. Deze verloren cellen groeien meestal weer gewoon aan.

De meeste virale infecties zijn dus meer lastig dan schadelijk. Dit geldt echter niet voor alle virussen. Zo zijn het Aids-virus (dat zich in de witte bloedcellen nestelt) en het Hepatitis B-virus (dat zich in de lever nestelt) wél schadelijk.

Tegen virussen bestaan veel minder medicijnen dan tegen bacteriën. Daarom is behandeling vaak niet mogelijk (maar ook niet nodig, aangezien de meeste virale infecties onschuldig zijn).

In sommige gevallen zijn er medicijnen die werken tegen virussen. Maar: omdat virussen in de menselijke cellen zitten, kunnen die medicijnen ook de geïnfecteerde cellen beschadigen, waardoor het middel soms erger is dan de kwaal.

Lees ook: