Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

22 april 2005 door Merit Tabbers

Wat is een 'wet lung'? En wat zijn de gevolgen? (pasgeborene)

Mijn zoon is ter wereld gekomen met een keizersnee. Hij had een wet-lung. Wat is dat precies? En heeft het gevolgen voor zijn ontwikkeling?

Antwoord

Een wet lung (letterlijk: natte long) betekent dat er vocht in de longen van de pasgeborene zit. Het komt regelmatig voor en heeft geen gevolgen voor de ontwikkeling van het kind.

Tot het moment van de geboorte hóórt dat vocht er ook te zitten, aangezien de longen tijdens het verblijf in de baarmoeder gevuld zijn met vocht. Maar na de bevalling, als het kind zelf moet gaan ademen, moet dat vocht eruit.

Normaal ontplooien de longen zich tijdens de vaginale bevalling, en wordt het vocht eruit geperst. Er zijn echter gevallen waarin dat vocht er niet goed uitkomt.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen bij een keizersnede, omdat er in dat geval geen 'fysiologische' uitdrijving van het vocht door het baringskanaal plaatsvindt. Maar ook bij een vaginale bevalling kan het voorkomen (zij het minder vaak), vooral als de bevalling heel snel verloopt. Je kunt je wel voorstellen dat er dan onvoldoende tijd is voor de longen om zich van het vocht te ontdoen.

Pasgeborenen met een wet lung kunnen last hebben van een snelle ademhaling en soms hebben ze wat extra zuurstof nodig. De piek van de klachten is rond 6 tot 36 uur na de bevalling en verdwijnt weer na 24 tot 48 uur. Kinderen houden hier niets aan over hoor!

Lees ook: