5 september 2002 door Diederik Bosman

Wat is er aan de hand als je kind flauwvalt na een huilbui? (2 jr)

Mijn nichtje van 2 heeft drie maal een flinke huilbui gehad. Op zich niet zo vreemd, maar wel dat ze na zo'n huilbui wegvalt en dat zelfs haar ademhaling stopt. Ze loopt blauw aan en het is dan net een lijkje wat je in je handen hebt. Gelukkig komt ze na een tijdje wel weer bij.

Bij de eerste "aanval" heeft mijn zus gelijk de huisarts laten komen en bij de laatste zijn we meteen naar de eerste hulp gegaan. In beide gevallen konden de artsen niets vinden en ze zeiden dat dit wel vaker voorkomt. Klopt dit? Wat kan mijn zus doen als haar kind zo'n attack heeft?

Het meisje is goed gezond, maar gebruikt wel een inhaler met seretide.

Antwoord

Wat u beschrijft klinkt als een 'Breath Holding Spell'. Oftewel: het inhouden van de adem door jonge kinderen als ze heftige emoties doormaken. Ze vergeten als het ware adem te halen; vervolgens worden ze blauw en daarna slap, om tenslotte vanzelf weer bij te komen.

Breath Holding Spells zien er eng uit maar kunnen geen kwaad. Wel is het verstandig om er een keer mee naar een kinderarts te gaan, zodat andere – zeer zeldzame – oorzaken van het wegvallen uitgesloten kunnen worden.

Lees ook: