29 februari 2008 door Frea Kruisinga

Wat is het verband tussen diarree en krampjes na de voeding? (4 mnd)

Onze tweeling van 4 maanden heeft sinds een week last van diarree. Ze drinken hun fles wel goed leeg maar beginnen direct na de fles hard te huilen en te trappen met hun beentjes (alsof ze krampjes hebben). Deze krampjes hebben ze echter in de eerste 4 maanden nooit gehad. Ze krijgen beide hypoallergene voeding.

Mijn vraag: bestaat er een verband tussen de buikkrampjes en de diarree? En wat kan ik eraan doen?

Antwoord

Er kan inderdaad een verband bestaan tussen de diarree enerzijds en de problemen na de voeding anderzijds. Ik zal dat uitleggen. Ook zal ik aangeven wat je eraan kunt doen.

Op dit moment zijn er veel kinderen die last hebben van een buikgriep (gastro-enteritis). "Het heerst." Meestal wordt zo'n buikgriep veroorzaakt door een virus die een soort ontsteking veroorzaakt in de darm.

De verschijnselen zijn: diarree en/of braken. In ieder geval voel je je niet lekker, wat bij kleine kinderen tot gevolg kan hebben dat ze (tijdelijk) minder gaan drinken. Ook kan er sprake zijn van buikpijn of buikkrampen. Na een voeding kunnen de buikpijn of de buikkrampen erger worden, omdat juist na een voeding de darmen aan de slag moeten om de voeding te verwerken. En aangezien ze niet goed in conditie zijn, kan dat problemen geven.

Wat u eraan kunt doen is hetzelfde als bij krampjes in het algemeen:

  • een beetje masseren;
  • een beetje lopen (met uw kind over uw schouder, zodat er druk op komt op de buik);
  • of een warm badje.
Lees ook: