14 februari 2006 door Merit Tabbers

Wat is TEC en kunnen twee kinderen in hetzelfde gezin het hebben?

Mijn oudste dochter heeft TEC gehad. Is het mogelijk dat twee kinderen in hetzelfde gezin dit krijgen? De jongste is namelijk ook al tijden moe en niet lekker. De hb-waarde [hemoglobine, de stof in rode bloedcellen - red.] is trouwens wel goed.

Antwoord

De kans is heel klein dat twee kinderen in hetzelfde gezin deze vorm van bloedarmoede krijgen, maar het kan uiteraard wel. Veel belangrijker is echter dat uw dochter een goed hb heeft, dus geen TEK!

Hieronder zal ik iets meer vertellen over deze aandoening.

TEK (in het Engels: TEC) staat voor: Tijdelijke Erythroblastopenie van de Kinderleeftijd. Dit betekent dat er een tijdelijke bloedarmoede is, vanwege een – eveneens tijdelijke – aanmaakstoornis van rode bloedlichaampjes.

De oorzaak hiervan is onbekend. In de helft van de gevallen gaat er overigens wel een virale of bacteriële infectie aan vooraf. Na enkele weken tot enkele maanden treedt er spontaan herstel op. Na een jaar is het bloedbeeld in elk geval weer normaal en treedt het probleem niet meer op.

TEK komt vooral voor tussen 6 maanden en 3 jaar, maar kan zich ook eerder of later voordoen. Bij jongens komt het wat vaker voor dan bij meisjes.

De aandoening is vrij zeldzaam: in de literatuur worden aantallen van 4,3 op de 100.000 genoemd. In de praktijk zal het waarschijnlijk wel iets vaker voorkomen, omdat men vermoedt dat er soms weinig klachten zijn. Die kinderen komen niet bij de dokter, waardoor ze niet meetellen in de statistieken.

Lees ook: